Gazdaság

Kötelezővé tenné az átláthatósági biztost Bajnai

A kormány szerdán dönt a közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletéről, amely kötelezővé tenné a közlekedési beruházásoknál átláthatósági biztos bevonását.

A végrehajtási rendelet szerint júliustól az egymilliárd forint feletti állami közlekedési beruházásoknál kötelező lesz átláthatósági biztost bevonni a közbeszerzési folyamatba – közölte a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Bajnai Gordon tájékoztatása szerint ez a szabály jövő év januárjától már minden kétszázmillió forint feletti állami beruházásra vonatkozik majd. A miniszterelnök emlékeztetett arra: az Országgyűlés februárban döntött a közbeszerzési törvény módosításáról, amely előírja az átláthatósági megállapodások megkötését.

A közbeszerzések átláthatósága és tisztasága érdekében a közbeszerzés kiírója úgynevezett átláthatósági megállapodást köthet a közbeszerzés valamennyi ajánlattevőjével. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a közbeszerzésekben résztvevő ajánlattevőknek minden, a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumot, megbízási vagy alvállalkozóval kötött szerződést nyilvánosságra kell hozniuk.

Ajánlott cikk:

Bajnai: kötelező lesz az átláthatósági biztos (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik