Gazdaság

4,4 milliárd forint jut az idén autópályák felújítására

Várhatóan nettó 4,4 milliárd forintot költ 2010-ben az autópályák felújítására az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.

Az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat fenntartására, a tavalyi évhez viszonyítva mintegy 1,1 milliárd forinttal többet fordítanak.

Ebből a tervek szerint 2,8 milliárd forint jut az utak felújítására, 400 millió a forgalomtechnikai berendezések és az egyéb úttartozékok kihelyezésére és felújítására, 700 millió a hídfelújításokra, valamint 500 millió forint az egyéb fenntartási tevékenységekre, például hézagkezelésre.

Összehasonlításképpen a társaság 2006-ban 9 milliárd, 2007-ben 5,6 milliárd, míg 2008-ban nettó 6,7 milliárd forintot fordított rekonstrukciós munkálatokra.

Az ÁAK Zrt. 2010-es felújítási programja a megszokottnál hamarabb, március végén elindul. Ennek fő oka a kedvező időjárás mellett, hogy a felújítási tervek nagy része már tavaly elkészült. A legjelentősebb felújítások az M3-as autópályán lesznek, míg a hídfelújítási program keretében az idén hét hídon terveznek beavatkozásokat.

A munkálatok lebonyolításának időpontjait a Forma-1 magyarországi futamához igazítva állapították meg, így a verseny idején az építkezések miatt nem lesznek jelentős forgalomkorlátozok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik