Gazdaság

Már jövőre euróval fizethetnek az észtek

Elemzők szerint Észtország 1,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányával már jövőre bevezetheti a közös európai valutát.

Észtország államháztartási hiánya 1,7 százalék volt a bruttó hazai termék (GDP) arányában tavaly a nemzeti statisztikai hivatal pénteki közleménye szerint.

A csatlakozás legnagyobb akadályának vélt, GDP-arányosan három százalékos hiánykritériumnak bőven megfelelt a balti állam, “ami ugyan várható volt, így azonban már az utolsó kételyek is szertefoszlottak az ország 2011. januári euróövezeti csatlakozásával kapcsolatban” – írták pénteki elemzésükben a svéd SEB bank szakértői.

Az 1,7 százalékos tényszám megfelel a pénzügyminisztérium előzetes becslésének, és jobb a Reuters 2,2 százalékos elemzői konszenzusánál. Észtország “euróérettségét” tavasszal az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is megvizsgálja, az eredményt várhatóan május 12-én közlik.

Az euró bevezetését feltétlen prioritásként kezelő tallini kormány előrejelzése szerint a tavaly 14,1 százalékos GDP-csökkenést okozó válság dacára a deficit csak szerény mértékben, 2,2 százalékig növekedhet az idén és 2013-ban már 0,2 százalékos többlettel zár az államháztartás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik