Gazdaság

Uniós védőhálót kap Görögország

Hosszú egyezkedés után megegyezés született az eurózóna tagállamai között az adósságválsággal küzdő Görögország kisegítéséről.

Angela Merkel német kancellár szerint a 22 milliárd eurós segélyalap stabilizálni fogja az euró árfolyamát, és hozzátette: a megegyezés azt bizonyítja, hogy az EU képes megbirkózni a görög válsággal.

A csütörtök éjjel kötött egyezmény szerint az EU ás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közösen segítenének Görögországon, de csak abban az esetben, ha Athén – vagy az eurózóna egy másik nehézségekkel küszködő országa – képtelen lenne hitelt felvenni a nemzetközi pénzpiacokon. A segélyprogram életbe lépéséhez emellett mind a 16 eurót használó tagállam beleegyezésére is szükség lenne.

Az egyezmény nagy diplomáciai és belpolitikai siker jelent a német kancellár számára, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Görögország csakis akkor vehesse igénybe az eurózóna segítségét, ha valóban nincs más lehetősége, illetve hogy a segélyprogramban az IMF is részt vegyen.

A görög kormánytisztviselők üdvözölték a megállapodást, szerintük ugyanis az uniós védőháló miatt Görögország kedvezőbb feltételekkel juthat majd hitelhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik