Gazdaság

Kína megelőzte Amerikát

Egy új tanulmány alapján Kína a legnagyobb befektető a megújuló energiaforrások területén.
Kapcsolódó cikkek

A Pew Charitable Trust számításai alapján jelenleg Kína a világon az első az alternatív energiába (főként szélerőművekbe) befektetett pénzek alapján. Tavaly majdnem 35 milliárd dollárt költöttek ilyen célra, amely majdnem a kétszerese az amerikai beruházásoknak. Egy amerikai hírportál szerint az ország élenjár az innovációban, de aztán nagyon lassan építkezik. A 18 milliárdos amerikai befektetés után a harmadik helyen az Egyesült Királyság található, 11 milliárd dollárral, megelőzve Spanyolországot és Brazíliát.

Világszerte az alternatív energiára irányuló befektetések megduplázódtak az elmúlt 5 évben. A kapacitásbővülést tekintve a leggyorsabban növekvő állam Korea (249%), utána Kína (79%) és Ausztrália (40%) következik.

A válság ellenére a tiszta energiával foglalkozó piac erősen növekszik, még annak ellenére is, hogy számos ország visszavett a költekezésből, az Egyesült Államokban például 40-kal esett a befektetések mértéke 2008 és 2009 között.

Kína célja, hogy 2020-ra 30 gigawatt energiát termeljenek megújuló energiaforrásokkal, már most nem elég ambíciózus, hiszen még idén meghaladják ezt a mennyiséget, csak szélerőművekből. Az ország már most is a legnagyobb napelem-gyártó a világon és több szélturbina készül, mint bárhol máshol. Eközben a fosszilis energia-felhasználásuk is nagymértékben nő, így kérdéses, hogy 2020-ra elérik-e, hogy az összes megtermelt energia 15%-a megújuló forrásból származzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik