Tudomány

Díjat nyert az Alcatel-Lucent

Az EU Fenntartható Energia Hete nevű programjában számos más díjazott mellett, "zöld" bázisállomásokért kapott díjat a francia cég.

Az Alcatel-Lucent olyan bázisállomásokat fejleszt, amelyek vezeték nélküliek, azaz a működésükhöz alternatív energiaforrásokat használnak: nap, szél vagy üzemanyagcella szolgáltathatja az áramot.

A 2009 februárjában bejelentett program célja, hogy a távközlési szolgáltatók vezeték nélküli szolgáltatásai olyan területekre is kiterjeszthetők legyenek, ahol nincs kiépített elektromos vezetékhálózat és így több mint egymilliárd olyan emberhez is eljussanak a telefonos és szélessávú kommunikációs szolgáltatások, akik számára ez még elérhetetlen. Ezenkívül a program lehetővé teszi a fejlett régiók szolgáltatóinak, hogy úgy alakítsák át vezeték nélküli bázisállomásaikat, hogy azok kevésbé terheljék a környezetet.

A cég az első valóban ipari méretű, nagy rendszerekben is felhasználható megoldáson dolgozik, amelyben – becslések szerint – több mint 100 000 olyan mobil bázisállomás lehet érdekelt, amely a 2010–2012 közötti időszakban átállhatna az alternatív energiaforrások használatára, és ezzel összességében mintegy 7 millió tonna CO2-megtakarítást érhetne el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik