Gazdaság

Hetvenöt százalékos foglalkoztatási arányt akar az EU

A 20 és 64 év közötti korosztályon belül 75 százalékos foglalkoztatási arányt akar elérni az Európai Unió 2020-ra.

Az EU állam-, illetve kormányfői – kétnapos brüsszeli tanácskozásuk pénteki zárónapján – nyilatkozatot kívánnak elfogadni az elkövetkező évtizedre szóló uniós fejlesztési stratégiáról, amelynek egyik tervezetében számszerűsítik a 75 százalékos foglalkoztatási célkitűzést. Korábbi értesülések szerint vita tárgya, hogy a célok szövegszerű felvázolásán túl már most konkrét célszámokat is előírjanak-e.

Ugyancsak szerepel a szóban forgó tervezetben, hogy kutatásra a bruttó nemzeti termék 3 százalékát kell fordítani, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 20 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig.

E tervezet szerint kikerült a számszerűsített célkitűzések sorából az a követelmény, hogy emeljék 40 százalékra a felsőfokú képzésben részesülők arányát, valamint hogy legkevesebb 20 millió uniós polgárt emeljenek ki a szegénysorsból. Bekerült azonban a szövegbe egy olyan, elvi jelentőségű kitétel, miszerint a produktív és versenyképes mezőgazdaság jelentősen hozzájárul a vidéki területeken a foglalkoztatáshoz és növekedéshez.

Az EU 2020 stratégiát, amely a korábbi, lisszaboni stratégiaként ismert, sikertelennek bizonyult hosszú távú fejlesztési programot hivatott felváltani, júniusig kell végleges formába önteni. A tagállamok vezetői évente áttekintik majd a célkitűzések időarányos teljesülését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik