Gazdaság

Végre csökkenhet a munkanélküliség

Az amerikai foglalkoztatásügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az előzetesen vártnál kevesebben vesztették el az állásukat februárban az Egyesült Államokban - írja a Kitekintő.hu.

A külpolitikai lap a New York Times nyomán azt írja, hogy a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest nem mutatott változást és továbbra is 9.7 százalékon áll.

Néhány közgazdász szerint az, hogy a foglalkoztatottság a korábbi hónapok tendenciáival ellentétben nem csökkent tovább, már önmagában fejlődésnek tudható be: “Ez meglepően jó… sokkal jobb, mint amilyennek korábban látszott” – nyilatkozta Dean Baker, a washingtoni Center for Economic and Policy Research igazgatója.

Más szakértők továbbá úgy vélekedtek, hogy a jelenlegi adatok akár még nagyobb fejlődést is mutathatnának, ha az időjárás viszontagságai nem jelentettek volna komoly akadályt februárban a munkát kereső emberek és az építőmunkások számára. Többen osztják azt a véleményt is, hogy tavasszal a munkanélküliség aránya csökkenésnek indulhat a foglalkoztatási kedv megnövekedésének hatására: „Végre elérünk majd ahhoz a fordulóponthoz, mely a munkahelyek csökkenése és növekedése közti átmenetet jelenti” – mondta Stuart G. Hoffman, közgazdász.

A helyzet azonban még korántsem rózsás. Hozzávetőlegesen 15 millió amerikait hivatalosan továbbra is munkanélküliként tartottak számon februárban és ezek 40 százaléka már több mint hat hónapja nem dolgozik. Azoknak az aránya pedig, akik csökkentett óraszámban vagy pedig részmunkaidős állásban kénytelenek dolgozni, enyhén emelkedett.

Az amerikai képviselőház csütörtökön fogadta el azt a 15 milliárd dolláros törvénytervezetet, mely adócsökkentések révén a foglalkoztatási kedvet próbálja növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik