Gazdaság

Átadták a gyáli biogázerőművet

Üzembe helyezték az A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában a lerakón keletkező gázokat hasznosító biogázerőművet.

Az átadás alkalmából tartott csütörtöki, gyáli sajtótájékoztatón elhangzott: a közel 500 kilowattóra kapacitású biogáz erőmű a gyáli hulladékkezelő irodaépületének fűtése és melegvíz-ellátása mellett mintegy 1000-1500 háztartás villamosenergia-igényét képes kielégíteni.

A Magyarország egyik legnagyobb hullakékkezelőjének számító A.S.A. Kft. menedzsere, Németh István elmondta, hogy az erőműben az oxigénmentes környezetben keletkező úgynevezett depóniagázt hasznosítják, amelyet elégetve hő- és villamosenergiát nyernek. A megtermelt áramot zöldáramként táplálják be a villamosenergia rendszerbe és az üvegházhatású metánt nem engedik a légkörbe távozni.

A több mint 100 millió forintos beruházás kivitelezője a Zöld NRG Agent volt.

Magyarország mintegy 40 biogázüzeméből eddig hármat az A.S.A. Magyarország Kft. épített: Hódmezővásárhelyen egy 100 kilowattóra, míg Debrecenben egy 600 kilowattóra kapacitású erőművet adott át korábban. Az ország teljes biogáz termelő kapacitása tavaly 7,6 megawattóra volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik