Gazdaság

Bioalga üzemet létesítenének hazánkban

Bioalga üzemet hozna létre Magyarországon a Green Capital Zrt., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. és az Intelcom Mérnöki Kft.

A közös projekt kapcsán a három cég szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint a cégek algakutatási centrumot és bioalga üzemet hoznának létre, amelyben az algatechnológia segítségével nagyüzemi mennyiségben állítanának elő bioüzemanyagot, valamint kozmetikai és gyógyszer alapanyagokat.

A megállapodás rögzíti továbbá egy algakutatási centrum, egy algabank és az Intelcom Kft.-nél már működő kísérleti fotobioreaktor felhasználásával egy tudásközpont létrehozását is.

Az egyelőre kutatás-fejlesztési stádiumban lévő projektre a tervek szerint 250 millió forintot szánna a három vállalat a következő egy-másfél év során. Az összeget az üzleti terv szerint uniós forrásból teremtenék elő. Amennyiben a folyamatban lévő pályázati pénzt nem nyerik el, a projekt kifutása hosszabb lehet – jelezte Őri István, a GreenCapital Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy a későbbiekben főként a tömegközlekedés számára kívánnak bioüzemanyagot gyártani, ehhez a kutatási stádium lezárulta után kockázatitőke-befektetőre is szükség lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik