Gazdaság

Nevet vált a Pannon

A Pannon GSM Távközlési Zrt. felveszi a norvég anyavállalata, a Telenor nevét.

A távközlési cég vezérigazgatója szerint a lépés összekapcsolja a 3,6 millió magyar előfizetőt a 13 európai és ázsiai országban jelen lévő Telenor 174 milliós ügyfélkörével. A Pannonban a Telenor 1994-es alapítása óta részvényes, majd később, a társak kivásárlást követően 100 százalékos tulajdonossá vált.

Anders Jensen elmondta, a Telenor által végzett felmérés szerint az internet jövőbeni terjedése számottevően, mintegy hat százalékkal növelheti a magyar bruttó hazai terméket (GDP) azáltal, hogy mintegy 88 ezer új munkahelyet teremt a hagyományos és új, kreatív iparágakban, miközben akár 44 ezer új vállalkozás elindításához is vezethet a 2020-ig tartó időszakban.

A felmérés azt prognosztizálja, hogy az internetezés terjedésével, nagyrészt a mobil szélessávú technológiának köszönhetően 2020-ra mintegy 5,7 millió előfizető, azaz a háztartások 91 és a cégek 96 százaléka rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, 54 százalékban vezeték nélküli technológiával

A magyar távközlési piacon már történt névváltás, 2004-ben a Westel vette fel a T-Mobile nevet. Ez a váltás piaci információk szerint 2-4 milliárd forintba került.

Magyarországon januárban 11 millió 834 ezer mobilelőfizető volt. A teljes ügyfélszám alapján számítva a Vodafone piaci részesedése 22,09 százalék, a Pannoné 34,68 százalék, a T-Mobile-é pedig 43,23 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik