Tudomány

Tesztelik a szupernetet a szolgáltatók

A három nagy mobilszolgáltatóból kettő már bejelentette, hogy tesztelik a következő generációs, LTE nevű mobiltechnológiát.

A Pannon volt az első, amelyik bejelentette, hogy a kínai ZTE-vel együttműködésben elkezdte tesztelni a negyedik generációs mobiltechnológiát, amely várhatóan néhány éven belül leváltja a jelenlegi 3G hálózatokat. A szolgáltató szeretné, ha mindez 2012-re elérhető lenne a felhasználók számára is.

Az LTE hálózat legfőbb előnye az eddigihez képest óriási adatátviteli sebességében keresendő. Míg a 3G jelenleg 7.2 MBit/s sebességgel tudja áramoltatni az adatokat, addig az LTE több, mint 100 MBites sebességre képes és ami a fő, mindezt akár 50 megabites feltöltési sebességgel.

A T-Mobile nem mondott céldátumot, azonban az eredményekről nyilatkoztak. A svéd Ericssonnal közösen 2009 októberében kezdtek el dolgozni, a Szerémi útra telepített tesztállomás segítségével decemberre sikerült elérni a 48 megabites letöltési sebességet, amelyet fontos pontként tartanak számon.

A Vodafone-ról már sokkal kevesebbet tudni: annyi biztos, hogy több európai városban, így Budapesten is teszteltek már, az amerikai Verizon közreműködésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik