Gazdaság

Mégsem vonul ki Kínából a Google?

A híresztelések ellenére egyelőre marad a kínai piacon a világ legnagyobb keresőportálját üzemeltető Google amerikai cég.

A Google Pekingben cáfolta a távozásáról szóló rémhírt – olvasható a China Daily legfrissebb számában, amely idézi Marsha Wangot a cég szóvivőjét, aki kijelentette: nem igaz, hogy a hónap végéig bezárnak és a belföldi reklámügynökeiket sem állították le. „A kínai működésünk normális” – szögezte le Wang.

A Google lehetséges kivonulása azt követően került ismét a nemzetközi figyelem középpontjába, hogy Eric Schmidt a cég vezérigazgatója, igazgatótanácsának elnöke az abu-dzabi médiakonferencián sokat sejtetően megjegyezte, hogy „hamarosan történni fog valami” kínai „fronton”. Azt is mondta, hogy a vitát hamarosan rendezik és a cég aktív tárgyalásokat folytat a kínai hatóságokkal.

A kínai külügyi szóvivő csütörtökön kérdésre válaszolva diplomatikusan megerősítette, hogy „az illetékes kínai minisztériumok és a külföldi internetszolgáltatók közötti kommunikációban nincs fennakadás”, de ezúttal is hozzátette: a külföldi cégeknek működésük során tiszteletben kell tartaniuk a kínai törvényeket.

A Google egy másik vezetője, Nicole Wong alelnök a tengeren túlról érkezett hét közepi üzenetében viszont megismételte, hogy készek a kínai piacról kivonulni, ha továbbra is a keresési találatok szűrésére kötelezik őket.

A kínai szakemberek, akiknek a véleménye nyilvánosságot kapott, többségükben úgy értékelik a helyzetet, hogy a Google kivonulásának leginkább a felhasználók és maga a Google láthatják a kárát. A lépésnek sem a pekingi vezetésre, sem a belpolitikai helyzetre, sem a kínai–amerikai kapcsolatokra nem lesz hatása.

A Google január 12-én jelentette be, hogy a rendszerét ért hacker-támadások miatt meg kívánja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, amire a helyi törvények évek óta kötelezik. Amennyiben erre nem lesz módja, fontolóra veszi kivonulását – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik