Gazdaság

Könnygázzal oszlatott a rendőrség Athénban

Összecsapott a rendőrség és a tüntetők egy kisebb csoportja Athénban az országos sztrájk alatt.

A több száz maszkos fiatal ütlegelni és rugdosni kezdte a helyszínre kivezényelt motoros rendőröket, több rendőrt a járművéről is lelöktek. Eközben a rohamrendőrök könnygázzal és villanógránátokkal próbálták szétoszlatni az agresszív tömeget. Az összecsapás előtt az anarchista tüntetők kirakatokat törtek be, szemeteseket gyújtottak fel és buszmegállókat rongáltak meg a görög fővárosban. A rendőrség közleménye szerint kilenc randalírozót letartóztattak, két rendőrtiszt pedig megsérült.

A rendőrségi intézkedésre aközben került sor, hogy több mint harmincezren vonultak Athén utcáira a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva. Az egész országot érintő sztrájk alatt a tömegközlekedés szünetel, a légi forgalom leállt, az állami kórházakban pedig csak a sürgősségi betegellátás üzemel.

A munkabeszüntetők a kormány 4,8 milliárd eurós megszorító intézkedései ellen tiltakoznak, amelyek a tüntetők szerint a szegényekkel fizettetik meg a kormány által előidézett válság árát. A sztrájkolók között vannak újságírók, orvosok, tanárok és légiközlekedés-irányítók, de a rendőrség, a tűzoltóság és a parti őrség tagjai is csatlakoznak majd a felvonuláshoz.

Az Európai Unió nyomására Athén már a harmadik megszorítócsomagot tervezi bevezetni annak érdekében, hogy a 12,7 százalékos költségvetési hiányt még idén 8,7 százalékosra csökkentse. Az új intézkedésekkel együtt összesen csaknem 16 milliárd euróra rúgnak a görög kiadáscsökkentések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik