Gazdaság

Washington is beszállhat a görög válságmenedzselésbe

George Papandreou görög miniszterelnök arra kérte Washingtont, hogy segítsen megleckéztetni a görög államcsődre számító spekulánsokat.

A görög kormányfő azt szeretné, ha az Egyesült Államok szigorúbban szabályozná a spekulatív befektetési alapokat (hedge found), illetve a valutakereskedőket. Papandreu szerint erre azért lenne szükség, mert mint mondta: „Egyes tisztességtelen spekulánsok milliárdokat keresnek naponta azon, hogy a görög államcsődre fogadnak.” A kormányfő hozzátette: Európának és Amerikának megálljt kell parancsolniuk azoknak a spekulánsoknak, akiknek kizárólag az azonnali haszon számít, nem törődve tevékenységük hosszú távú gazdasági hatásaival, így például a munkanélküliséggel, illetve az elárverezett házakkal.

Görögország 12,7 százalékos költségvetési hiánya, illetve 300 milliárd eurós államadóssága miatt drágábban jut hitelhez, mint a legtöbb európai ország. Athén ezért az Európai Unió tagállamainak segítségét kérte a kamatok leszorítása érdekében. George Papandreou kedden Barack Obamával is tárgyal majd a görög adósságválságról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik