Gazdaság

Járai: Magyarország még éretlen az euróra

Reálisan számolva 2015-2016-ban lehet bevezetni a közös fizetőeszközt.

A volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén leszögezte: gyenge felkészületlen gazdaságra, nem szabad ráereszteni egy erős pénzt, az eurót. A megalakuló új kormánynak azonnal új költségvetést kell készítenie, amelynek keretében drasztikus adócsökkentésre van szükség.

Járai Zsigmond szerint a megalakuló új kormánynak olyan költségvetést kell összeállítania, amely elősegíti a gazdaság versenyképességét, s ehhez “fiskális diktatúrára van szükség”. Mégpedig azért, mert a magyar állam jelenleg a GDP 50 százalékát osztja el újra, miközben régiós versenytársainknál ez az arány csak 40 százalék. Hasonló arányokat mutat a GDP arányos adóterhelés is: amíg nálunk ez 38,5 százalék, addig a régió többi országában csupán 30 százalék.

“Magyarország túl sokat költ az állam. Apparátusának, az állami bürokrácia fenntartására és a szociális rendszerre, például a GDP három százalékával többet, mint a régiós államok” – magyarázta a volt pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik