Gazdaság

Enyhe növekedés várható a hazai lakáspiacon

Minimálisan bővülő forgalomra számít az Otthon Centrum a magyar lakáspiacon 2010-ben, a tavalyi jelentősen visszaesés után.

Az ingatlantársaság Lakáspiaci Monitor jelentése szerint a lakáspiac tavaly érte el a mélypontot, míg 2010-ben mintegy öt százalékos bővülés várható a szektorban. A cég előrejelzése szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010. II. félévétől indulhat erősödésnek. A lakásárakban csökkenő tendencia indult el 2009 második félévétől, ám 2010-ben már stagnálásra lehet számítani.

A Budapesten használatba vett lakások száma a 2008-as 9477-ről 10.385-re nőtt tavaly. A fővárosi emelkedés ellentétes az országos trendekkel, ám ezt az Otthon Centrum szerint idén akár 50 százalékos visszaesés is követheti.

A lakásépítésre kiadott új engedélyek száma minden megyében csökkent, bár nem azonos mértékben. Budapesten az országos átlagot valamivel meghaladóan, 38 százalékkal, s így a 2008-as 12.084-hez képest tavaly csak 7537 engedélyt adtak ki. Fejér és Heves megyében az 50 százalékot is meghaladja a visszaesés, míg Bács-Kiskun megyében csak nyolc százalékos volt a csökkenés – tájékoztatott az Otthon Centrum.

A visszaesés egyik fő oka, hogy az elmúlt másfél évben szigorodott a lakossági hitelezés, így tavaly júliusban megszűnt a támogatott forinthitel és a szocpol, míg az októberben új lakásokra bevezetett, támogatott forint hitel iránti kereslet, a magas önerő követelmény miatt minimális.

Az idén márciusban bevezetett kormányzati hitelszigorítások miatt az alacsony jövedelműek, a nem bejelentett foglalkoztatottak és a kistelepülésen élők kiszorulnak a hitelfelvételből – hangsúlyozzák.

Az Otthon Centrum arra számít, hogy idén kisebb területű és olcsóbb lakások iránt nő majd a kereslet, ám drasztikus visszaesésre nem számít a cég, mivel nagy számban vannak még jelen a készpénzes vásárlók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik