Gazdaság

Matolcsy alkotmányban garantálná az adócsökkentést

Több adóelképzelésről folyik vita a Fideszben, s hogy melyik lesz a győztes, abban számítani fog az üzleti világ véleménye is – derült ki Matolcsy szavaiból a gyáriparosok gyűlésén csütörtökön.

Törvényi, sőt alkotmányos garanciákkal kell megvédeni majd a megreformált adórendszert – mondta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa, az Orbán-kormány gazdasági minisztere a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) rendezvényén.

Matolcsy ezt azzal magyarázta, hogy bár a jelenlévő vállalkozók nyilvánvalóan bíznak majd az új kormányban, de maguk az egyes vállalkozók nem feltétlenül. S hogy ezek a vállalkozók elhiggyék, hogy az egyik évben lecsökkentett adót nem emelik vissza a következő évben, ahhoz garanciák szükségesek.

Háromféle típusú adóreformról folyik a vita a Fideszben. Ezek között vannak ugyan átfedések, de akkor is csak az egyik választható – derült ki Matolcsy szavaiból.

Variációk adóreformra

Az első változat a családi adózás, és az egykulcsos személyi jövedelemadó. A második egy „széles körben terített” adócsökkentés, amely érintené a jövedelemhez, s a fogyasztáshoz kötődő adókat is, a jövedéki adó kivételével, s csökkentené a járulékokat is. A harmadik változat a járulékcsökkentésre koncentrálna.

Hogy melyik változat lesz a befutó, ahhoz több tényező szolgál majd iránytűül: a külső körülmények, azaz hogy „hol tart a válság”, az államháztartási hiány mértéke, s az is nagyon fontos lesz Matolcsy szerint, hogy mit javasol majd az üzleti élet.

Gigantikus hiány 2010-ben?

Matolcsy úgy vélte, jövőre az államháztartási hiány 7,3-7,5 százalék lehet GDP arányosan, nem azért, mert az új kormány többet fog költeni, hanem mert ez “benne van a rendszerben”. Következik ez a BKV, a MÁV, az egészségügy, a helyi önkormányzatok alulfinanszírozottságából – amelyeknél megmaradtak a feladatok, viszont forrásokat visszavontak -, s a bevételek túlbecsléséből.

A gazdaságpolitikai szakember megemlítette: több tekintélyes nemzetközi szervezet elemzése prognosztizálja – különböző mértékben – a kormány által vállalt hiánycél túllépését. Matolcsy emlékeztetett arra is, hogy valami hasonló történt 2006-ban.

amit az európai bizottság vár

Korábbi cikkében az FN az Európai Bizottság (EB) hazánkra vonatkozó prognózisát mutatta be részletesen. Az EB is a hiánycél túllépését várja jövőre (is), de “csak” 0,4 százalékponttal – ez is jó százmilliárd forintot jelentene.

A Matolcsy által prognosztizált túllépés (3,5- 3,7 százalékpont) viszont 910-960 milliárddal nagyobb hiányt jelentene a tervezettnél.

Az EB Matolcsyhoz hasonló okokat lát a hiánycél elérhetetlenségét illetően: a MÁV-tól, a helyi önkormányzatoktól történő forráselvonásokat szerkezeti reformok nélkül, s a bevételek túltervezését is említik.

Az EB szerint fönntarthatatlan a Bajnai-kormány reformjainak egy része, ezért szerintük 2011-ben is 3,9 százalékos lesz az államháztartási hiány (1,1 százalékponttal nagyobb, mint a kormány középtávú tervei szerint), jóllehet akkor már a magyar gazdaság fellendülésével számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik