Gazdaság

Erősödés várható a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,53 pontos emelkedéssel, 12 130,64 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,62 százalékkal erősödött.

Emelkedésre számítanak a budapesti részvénypiacon hétfőn a piaci szakértők, elsősorban a kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat alapján.

Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője erős pluszra számít a nyitásban, mivel az európai határidős indexek is jelentős emelkedést jeleznek előre. Szerinte délelőtt az eurózónában megjelenő makrogazdasági adatok lehetnek befolyással a kereskedésre, de úgy vélte, hogy ezek sem változtatnak majd az optimista hangulaton.

Kérdés ugyanakkor, hogy a magyar piac lépést tud-e tartani a nemzetközi börzék emelkedésével. A vezető papírok, köztük a Mol, az OTP és a Richter árfolyama is ugyanis fontos ellenállási pontokhoz érkezett, ami megtörheti az emelkedést, illetve ha sikerül áttörni ezeken a szinteken, az további erősödést hozhat az egyes papírok árfolyamában – vélekedett az elemző.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén emelkedést vár. Véleménye szerint elsősorban a nemzetközi jó hangulat – az amerikai tőzsdék pozitív zárása, illetve az ennek nyomán várhatóan szintén emelkedő európai tőzsdék – mutatnak az emelkedés irányába. Úgy vélte, kisebb részben szintén pozitív hatása van annak, hogy némileg enyhült a belpolitikai bizonytalanság, miután a miniszterelnök-jelölt támogatottságot kapott a hétvégén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik