A rendezvényen az előzetes jelzések szerint 46 ország, 9 nemzetközi szervezet 135 szakembere vesz részt.
Az ülés 15 napirendi pontja közül kiemelkedő fontosságú a genetikailag módosított szervezetek kimutatása, a dioxinok és rokon vegyületek, a tej-, tejtermékek, valamint a csecsemőtápszerek vizsgálati módszereinek a minősítése és harmonizálása, a vizsgálati módszerekkel kapcsolatos általános követelmények megfogalmazása. Fontos téma lesz a mérési eredmények bizonytalansága, meghatározási eljárásainak a kidolgozása és nemzetközi harmonizálása.
Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete, a FAO, és a Világegészségügyi Szervezete (WHO) 1963-ban létrehozta a Codex Alimentárius Bizottságot (CAC) az élelmiszerek legfontosabb összetevőit, az idegen anyag tartalmának maximálisan elfogadható szintjét szabályzó nemzetközi szabványok, irányelvek és útmutatók kidolgozására.
A CAC-nak jelenleg 42 szakbizottsága és munkabizottsága van. A bizottságok munkájában 179 tagország és az Európai Unió delegált képviselői vesznek részt.
