Gazdaság

BÉT: optimista napra van kiltátás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 366,50 pontos emelkedéssel, 11 275,20 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 3,36 százalékkal erősödött.

Optimista hangulatú kereskedést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén a megkérdezett piaci szakértők. Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője pozitív nyitásra, és a kereskedés első óráiban további felfutásra számít.

Pénteken a New York-i tőzsdeindexek zárás előtt nyereségbe fordultak, miután kiszivárgott Obama megválasztott elnök új pénzügyminiszterének neve; a jelöltet hivatalosan hétfőn mutatják be. Az amerikai emelkedés „áldásos hatása” érezhető az európai piacokon hétfőn – fejtette ki az elemző. Hozzátette, hogy délelőtt az eurózónában megjelenő makrogazdasági adatok, továbbá a német Ifo hangulatindex befolyásolhatja a kereskedést. A monetáris tanács hétfői ülésén hozandó döntésnek viszont várhatóan nem lesz piacbefolyásoló hatása, a piaci szereplők kamattartásra számítanak.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén emelkedésre számít, miután az európai határidős tőzsdeindexek is erősödést jeleznek előre. Az elemző szerint az optimizmust alátámaszthatja az amerikai Citigroup bankcsoport állami megmentéséről szóló bejelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik