Gazdaság

Lankadt a lelkesedés a magyar piacon

A részvénypiac forgalma 21,4 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

A részvénypiac forgalma 21,4 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. A pénteki kereskedési napot jelentős optimizmussal kezdte a BÉT is, más európai piacokhoz hasonlóan, elsősorban a hét végén esedékes csúcstalálkozó okozta optimizmus miatt – ismertette Illés László, a QUAESTOR elemzője.

A világ nyolc legfejlettebb országát és a legnagyobb 12 fejlődő országot tömörítő és 1999. óta tevékenykedő 20-ak csoportjának (G20), amely a mostani hét végén Washingtonban néhány további állam vezető képviselőjével kiegészítve ülésezik, a házigazda szándéka szerint akciótervet kellene kidolgoznia a nemzetközi pénzügyi rendszer bizonyos reformjára. A pozitív hangulatot erősítette az is, hogy a befektetők trendfordulós jeleket véltek felfedezni a főbb indexek esetében. Ez kis kockázat mellett jó hozamokkal kecsegtetett – tette hozzá az elemző.

Az amerikai tőzsdenyitásig lassú emelkedés jellemezte a budapesti piacot, majd a vártnál rosszabb amerikai kiskereskedelmi adatok miatt esni kezdtek az árfolyamok. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője elmondta, hogy a csütörtöki amerikai jelentős emelkedés és az OTP gyorsjelentése is fokozta az optimizmust a magyar piacon. Majd a délutáni fordulat után a Mol és a Magyar Telekom “kapta a legnagyobb pofont”. Mindkét szakember egyet értett azzal, hogy jelentős mozgások jellemezték a piacot. Sőre Balázs szerint a piac keresi az irányt.

Pénteken tette közzé harmadik negyedéves eredményeit az OTP. Eszerint az OTP bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami éves szinten 90,1 százalékos növekedés. A Garancia Biztosító értékesítésének eredményét, a nyitott FX-pozíció (devizaügylet) továbbá más egyedi tételeket kiszűrve, az első háromnegyedévi adózott nyereség 170,4 milliárd forint, ami a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint 9,6 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc havit.

Az OTP részvények ára 85 forinttal, 3,25 százalékkal 2.700 forintra erősödött, forgalmuk 12,6 milliárd forintot tett ki. A Mol 245 forinttal, 2,43 százalékkal 9.850 forintra csökkent, 4,5 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,13 százalékkal 552 forintra esett, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 100 forinttal, 0,40 százalékkal 25.400 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,5 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 138,7 millió forintos forgalom mellett 1195 forinttal, 11,95 százalékkal 11.195 forintra emelkedett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.544,53 ponton zárt pénteken, ez 51,72 pontos, 3,46 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik