Gazdaság

Könnyítést kérhetnek a devizahitelesek

A kormány megállapodott a bankokkal, így mód lesz a lakossági devizahitelek átütemezésére, egyedi esetekben pedig a hitel-visszafizetés felfüggesztésére is. A kormány tagjai elfogadták, hogy jövőre nem emelkedik a fizetésük. Gyurcsány nyugalmat kért október 23-ra.

Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányülés után tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: rendkívül erős spekulációs nyomás nehezedik a forintra, ám az MNB erősen védekezik. Erre volt válaszlépés, hogy a Monetáris Tanács három százalékponttal emelte az alapkamatot. „A cél az, volt, hogy jelentősen megdrágítsák a forint elleni spekulációkat. A kormány a forint védelmében támogatja az MNB-t” – mondta a miniszterelnök.

Magyarországnak béke kell

Október 23-ról szólva Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy Magyarország ünnepelni szeretne. Az ünnep alatt a bankok zárva lesznek, de közben a világ befektetési piacai működnek. „Ha valamikor, akkor most muszáj azt kérnem valamennyi felelős politikai, közéleti szereplőtől, hogy mondják ki: Magyarországnak most nyugalomra van szüksége” – fogalmazott a kormányfő.

„Magyarország most nem hívhatja fel magára azzal a figyelmet, hogy nyugalmatlanságot sugall. Ha valaki ezt teszi, azzal Magyarországnak árt” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. „Nyugalomra és békére van szükség. Olyannak kell lásson minket a világ, aki képes ezt a parancsot megérteni” – tette hozzá.

A kormányülésen döntöttek arról, hogy a miniszterek fizetései nem fognak emelkedni 2009-ben. A kormány tagjai elfogadták, és tudomásul vették ezt Gyurcsány szerint.

Könnyítik a hiteltörlesztést

Gyurcsány bejelentette: a bankszövetségnek és a Pénzügyminisztériumnak sikerült megállapodnia a devizahitelekkel kapcsolatban. Ennek a megállapodásnak a célja, hogy ne engedjék az adósok terheinek egekbe szökését. „Amit meg lehet tenni az adósok védelmében, azt megteszi a kormány, és a magyar pénzügyi rendszer fontos szereplői” – fogalmazott. A megállapodás három fő témakört ölel fel.

Gyurcsány elmondta: az adós kérésére a törlesztő rész rögzítése mellett a törlesztési időszak meghosszabbítását lehet kérni. Ezenkívül ha valaki, akinek devizaadóssága van, úgy gondolja, hogy túl nagy kockázatot jelent az árfolyamok nagy kilengése, és szeretne egy több biztonságot nyújtó hitelszerződést, akkor a bankoknak el kell fogadniuk, hogy áttérjen a forinthitelre. És végül, ha valaki önhibáján kívül nehézségbe kerül, és egy ideig nem bírja vállalni a törlesztést (például mert elveszítette a munkahelyét), a bankok készek arra, hogy az adós kérésére a törlesztést átmenetileg csökkentsék, vagy felfüggesszék a törlesztési kötelezettséget. Gyurcsány szerint ez a bankok társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot.

A Fidesz az előtörlesztésben látja a megoldást

A Fidesz szerint az előtörlesztés jelenthetne könnyebbséget a devizahitelesek számára, amit pedig a kormány “szenzációként próbál eladni”, az valójában minden bank hitelfolyósítási konstrukciójában szerepel; erről Navracsics Tibor frakcióvezető beszélt.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a kormánynak a bankszövetséggel kötendő megállapodása “business as usual” (rendes üzletmenet), hiszen mindegyik bank hitelezési konstrukciójában elvileg ott van a hitel felfüggesztésének és az átütemezésnek lehetősége is.

Az igazi könnyebbséget az előtörlesztés jelentette volna, amit a Fidesz is javasolt, de azt a kormány nem tartotta megfontolásra érdemesnek. Az előtörlesztés arra adna lehetőséget, hogy akik megtehetik, azok hamarabb szabaduljanak a még nem tudni mennyire dráguló devizalapú hiteltől – tette hozzá Navracsics Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik