Gazdaság

Megnyugvás jöhet a részvénypiacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 444,57 pontos, 2,75 százalékos emelkedéssel, 16 609,17 ponton nyitott csütörtökön. A Mol árfolyama 1,54 százalékkal 13 200 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 6,67 százalékkal 4800 forintra nőtt.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bank of England csütörtökön kamatdöntő ülést tart, de az előző napi – más nagy központi bankokkal összehangolt – kamatcsökkentése után a piac már nem vár újabb kamatváltoztatást. A jegybankok közös lépése az elemző szerint ideiglenesen megnyugtatta a piacokat, de véleménye szerint továbbra sem zárható ki, hogy újabb “csontvázak” dőlnek ki a szekrényből, azaz további pénzintézetek kerülhetnek nehéz finanszírozási helyzetbe, ami újabb pánikreakciót indíthat el a piacokon.

Illés László elmondta, hogy a magyar ügyfelek most riadtak meg igazán, és ez abban nyilvánul meg, hogy kezdik az általuk biztonságosnak vélt pénzintézetekbe, illetve befektetésekbe menekíteni a pénzeszközeiket. Ennek következtében jelentős pénzmozgások indultak meg, így a magyar pénzpiacnak a következő időszakban meg kell küzdenie a befektetői források vándorlásával.

A BUX 1277,26 pontos, 7,32 százalékos csökkenéssel, 16 164,60 ponton zárt szerdán. Utoljára több mint három éve, 2005 májusában járt ezen a szinten a BUX. Napközben a 9 százalékot is meghaladta az index vesztesége. A részvénypiac forgalma 50,0 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények mindegyike veszített értékéből.

Csütörtökön emelkedően nyitottak a legfontosabb nyugat-európai tőzsdék a szerdai meredek esés után. A londoni tőzsde FTSE-100-as indexe 1,4 százalékkal, a franfurti DAX30-as index 1,7 százalékkal, a párizsi CAC40-es index 2 százalékkal javult a nyitás utáni percekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik