Gazdaság

Enyhén csökkentek az élelmiszerárak

Enyhén csökkentek az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek árai. Előbbieknél az alacsonyan tartott felvásárlási árak, utóbbiaknál az erősödő forint a fő ok. Ugyancsak az erősödő forint az oka, hogy az üzemanyagárak csak 2,2 százalékkal emelkedtek.

Júniusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, tavaly júniushoz viszonyítva 6,7%-kal növekedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Kisebb az inflációs adat a vártnál.

Olcsóbb zöldség, drágább hús

Egy hónap alatt – 2008. májushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek, éves összehasonlításban viszont az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal emelkedtek. Csaknem tízszázalékos az árcsökkenés az idényáras élelmiszerek esetében, a sajt ára 1,6 százalékkal, a tojás ára 1 százalékkal, valamint a tejé 0,9 százalékkal csökkent. A csökkenés mögött többek közt a sikeresen alacsonyan tartott felvásárlási árak állnak – mondta a FigyelőNetnek Suppán Gergely, a Takarékbank makroelemzője.

Növekedett azonban csaknem tíz százalékkal a húsár. A takarmányárak növekedése miatt a termelők eddig veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni, az állatállomány csökkenésével végül az árak is növekedésnek tudtak indulni – mondta az elemző.

Enyhén drágult a benzin

A járműüzemanyagok ára 2,2 százalékkal nőtt. A növekedés jóval nagyobb lett volna, ha a forint nem erősödik, s a jelenleginél 14-15 forinttal többet fizetnénk a 95-ös benzin literjéért – vélte Suppán. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék), valamint a szolgáltatások (0,2 százalék) esetében. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,2 százalékkal kellett többet fizetni.

A háztartási energia árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. Kismértékben csökkentek a ruházkodási cikkek árai (0,3 százalékkal), valamint a tartós fogyasztási cikkeké (0,2 százalékkal). Utóbbiaknál az elemző szerint további árcsökkenés is várható az elkövetkező hónapokban, a forinterősödés begyűrűző hatásaként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik