Gazdaság

Kamatemelés érik az euróövezetben

Az euróövezetben májusban minden várakozást meghaladva, átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn végleges adatként, módosítva a május 30-án kiadott, 3,6 százalékos első becslésen.

Az elemzők 3,5 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak előzőleg. Áprilisban 3,3 százalékos, előtte márciusban 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben: az volt az előző, a most májusi pedig a legújabb rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta. A tizenkét havi infláció tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött.

Kiugróan magas infláció

Eszerint az infláció áprilisi lassulása csak átmeneti jelenség volt, egyszeri fejlemény miatt: egyes tételek, például a társasutazások meredeken olcsóbbodtak a húsvéti ünnepek után, amelyek idén márciusra jutottak. Az energia-, az élelmiszer-, az alkohol- és a dohányárakat kiszűrő maginfláció májusban 1,7 százalékos volt tizenkét hónapra számolva az euróövezetben az áprilisi 1,6 százalék után, kissé közelítve az EKB tűrésküszöbéhez. Ez márciusban volt 2,0 százalékon.

Az egész EU-ban a tizenkét havi infláció májusban átlagosan 3,9 százalékra gyorsult az áprilisi 3,6 százalékról. A legnagyobb volt Lettországban, 17,7 százalékos, a legkisebb Hollandiában, 2,1 százalékos.

A legutóbbi, június eleji kamatértekezletén az EKB ismét változatlanul, 4 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Tavaly júniusban emelte utoljára, negyed százalékponttal, azóta nem változtatott rajta, mert pénzügypolitikája a gyorsuló infláció és a „nem elsőrendű válság” következményei miatt lassulni várt gazdasági növekedés két tüze közé szorult.

Változatlan kamatra számítottak

A két héttel ezelőtti kamatdöntést követően az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet még folytatódó „nagyon szoros odafigyelést” ígért, ami a bank tolvajnyelvén változatlan kamatot jelent a következő értekezleten. Azonban a sajtóértekezlet kérdés-felelet részében az EKB elnöke azzal a kijelentéssel lepte meg a piacokat és az elemzőket, hogy „lehetséges, de nem biztos” a kamatemelés júliusban.

Most hétfőn az EKB igazgatótanácsának osztrák tagja, Gertrude Tumpel-Gugerell a szakzsargon szintjén is pontosította a várhatót: „emelt éberséggel” figyeli a fejleményeket az EKB, mondta a Wirtschaftsblattban megjelent nyilatkozatában. Ez már csak hajszálnyira van az „erős éberségtől”, ami az EKB zsargonjában biztos kamatemelést jelent a következő értekezleten. Ennek hátterében az áll, hogy az EKB mind kevésbé aggódik a gazdasági növekedés miatt, és mind jobban az infláció miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik