Gazdaság

A befektetők a győzteseket szeretik

A magyar és külföldi befektetők felé egyértelmű jelzéseket kell tenni annak érzékeltetésére, hogy az ország versenyképessége változhat, növekedése gyorsulhat a jövőben – mondta Simor András.

Az MNB elnöke ezt azon a beszélgetésen mondta, amelyen az „Európai társadalmi jelentés 2008” című tanulmány kapcsán vitatták meg a magyar gazdaság foglalkoztatási és jövedelempolitika fontosabb kérdéseit. Simor hangsúlyozta, hogy „a befektetők a nyerteseket szeretik, Magyarország jelenleg rosszul áll a régiós versenyben, apró farigcsálásokkal már nem lehet változtatni a mostani helyzeten, több területen egyszerre kell gyors változást elérni”

A számok tükrében a magyar gazdaság fejlettségéhez képest a munkaerő költségei magasabbak idehaza, mint a régiós versenytársak esetében. Az elmúlt évek gazdasági teljesítménye pedig azt tükrözi, hogy megszűnt „a munka oldaláról való hozzájárulás a magyar GDP-hez, sőt a tőke megalapozta hozzájárulás is mérséklődött”. Simor András összességében négy olyan tényezőt nevezett meg, amelyek miatt Magyarország teljesítménye alatta marad a régiós szomszédoknak.

Első helyen a magyar „adóéket” említette, vagyis a bruttó bérköltség és a ténylegesen kifizetett összeg közötti terheket, második helyen a magas és emelkedő minimálbért, harmadikként az alacsony aktivitási rátát, végezetül az alacsony végzettségűek kifejezetten alacsony szintű foglalkoztatottságát. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint egyedül a szociális kiadások változtatásával nem lehet elérni azt, hogy az országban a foglalkoztatás emelkedjen, a versenyképesség javuljon. Olyan adóváltoztatásokat kellene végrehajtani, amelyek a mostaninál nagyobb arányú foglalkoztatást ösztönöznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik