Gazdaság

Korrupt a magyar üzleti élet

Szinte lehetetlen korrupciómentesen működni a magyarországi üzleti életben a Transparency International (TI) hétfőn bemutatott tanulmánya szerint.

A nemzetközi korrupcióellenes civilszervezet Korrupciós kockázatok az üzleti életben című helyzetelemző tanulmánya szerint sokkal nagyobb a korrupció az üzleti és a kormányzati, önkormányzati szektor között, mint az üzleti szektoron belül.

A vállalkozásokra és a versenyre vonatkozó közvetlen jogszabályi környezet megfelelő, a tágabb jogszabályi környezet azonban „sok esetben kifejezetten korrupciós mechanizmusokat generál” – mondta Alexa Noémi, a TI magyarországi tagozatának igazgatója. Úgy vélte, a reformra szoruló pártfinanszírozási törvény, a „közbeszerzési törvény kiskapui, a nem működő lobbitörvény és a rosszul működő csődtörvény” rendszerszerűvé teszi a korrupciót Magyarországon.

A kutatás szerint a jelenséget a szoros személyi összefonódások, az önkormányzatok likviditási nehézségei, a politikusok és önkormányzati tisztviselők alulfizetettsége, a kulturális beidegződések és a korrupció letörésére irányuló politikai akarat hiánya is erősíti.

A Transparency International becslése szerint a korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a közbeszerzéseket. A szervezet ajánlásában egyebek mellett a pártfinanszírozás átfogó reformját javasolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik