Gazdaság

A cseh gazdák is kiöntik a tejet

Csehországi tejtermelők is csatlakoztak német és osztrák kollégáik tiltakozó megmozdulásaihoz, amelyekkel azt akarják kikényszeríteni, hogy a feldolgozó cégek fizessenek többet a tejért.

A cseh gazdák tiltakozásképpen a földekre, illetve csatornákba öntöttek tejet, és kilátásba helyezték, hogy legalább 10 százalékkal csökkentik szállításaikat a tejüzemeknek, ha nem kapnak ígéretet a felvásárlási árak emelésére. A cseh agrárkamara elnöke utalt arra, hogy a kereskedelmi láncok a tej-és tejtermékek esetében legalább 30 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, ami szerinte tisztességtelen.

A német gazdák már hétfő óta szerveznek akciókat, szerte az országban gazdák ezrei tejüzemek köré vontak blokádot, s ily módon akadályozták meg a nyerstej beszállítását, valamint a feldolgozott tej, továbbá a különböző tejtermékek onnan történő kiszállítását. A gazdák arra hivatkoznak, hogy az elmúlt időszakban az energia és a takarmány árának megemelkedése következtében jelentősen megemelkedtek a termelés költségei, s ezért a felvásárlási ár legkevesebb 40 százalékos megemelését tartják indokoltnak.

Ausztriában is zajlanak tiltakozó akciók, a gazdák szervezete azt állítja, hogy most 2 centtel kevesebbet kapnak egy liter tejért, mint 15 éve, miközben költségeik több mint megduplázódtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik