Gazdaság

Az EU szegényeinél jobban drágult az élelmiszer

Az egész unióban jelentősen drágultak az élelmiszerek, de miközben áprilisban Bulgáriában átlagosan 25 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban, addig Hollandiában csak 4 százalékkal nőttek az árak.

Az Európai Unió tagországaiban az átlagos inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban – közölte hétfőn az EU statisztikai hivatala. Az élelmiszerárak átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az év negyedik hónapjában, mint egy évvel korábban. Az átlagos infláció áprilisban 3,6 százalékos volt az EU-ban az egy évvel azelőttihez képest.

A legnagyobb mértékű áremelkedés a balti államokban, illetve Kelet-Európában volt: Bulgáriában 25,4 százalékkal, Lettországban 21,7 százalékkal, Észtországban 18,3 százalékkal, Litvániában 18,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A fejlett államokban ennél jóval kisebb volt a drágulás: Portugáliában, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Olaszországban a legalacsonyabb, 3,2-5,9 százalék közötti árszínvonal-emelkedést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik