Gazdaság

Megint nőhet az áramár

2-3 százalék körüli áremelkedést tapasztalhatnak a lakossági fogyasztók júliusban, vagy augusztusban számlájukon, ha a Magyar Energia Hivatal elismeri az áramszolgáltatók igényét a nagykereskedelmi ár növekedésének továbbhárítására.

A Magyar Villamos Művek (MVM) közel három százalékkal emelte meg a lakosságnak (illetve a legfeljebb 3×50 amper között vételezőknek) értékesített áram nagykereskedelmi árát, a változtatás nélkül éves szinten mintegy 5,5 milliárd forint bevételkiesést kellett volna elkönyvelnie az MVM-nek – nyilatkozta Tringer Ágoston a távirati irodának kedden.

Nem szabadáras

A lakossági áramár jelenleg még nem liberalizált, azt a Magyar Energia Hivatal (MEH), az MVM és az áramszolgáltatók közötti egyeztetések határozzák meg, s a hátterét az erőművekkel kötött hosszú távú szerződések által biztosított áramkapacitás adja, amelyeket nem visznek árverési kalapács alá.

A bejelentett 3 százalékos emelkedés az ÉMÁSZ, illetve ELMŰ esetében 6 százalékot jelent, az áramszolgáltató cégek számításai eltérnek az MVM-étől – mondta FigyelőNet kérdésére Boross Norbert, az ELMŰ és ÉMÁSZ szóvivője. Az áramszolgáltató cégek árfelülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH).

Legkésőbb nyár végén

A vizsgálatnak Boross Norbert szerint két kimenete lehetséges: elismeri a MEH az áramszolgáltatók igényét a megemelt fogyasztói árra, avagy nem ismeri el a jelenleg monopol helyzetben lévő nagykereskedő, az MVM áremelését.

Ha ez előbbi következik be, az nagyjából 2-3 százalékos áremelkedést jelenthet a lakossági fogyasztóknak. Az áremelkedést a lakossági fogyasztók a MEH gyorsaságától függően júliusban, vagy augusztusban tapasztalhatják számláikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik