Gazdaság

Gyurcsány: beszállunk a Déli Áramlatba

Várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli Áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről - jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hétfőn Budapesten azt követően mondta mindezt, hogy tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettessel.

Dmitrij Medvegyev, az elnöki poszt várományosa, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a Gazprom elnöke, elmondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket, amelyben 50-50 százalékban venne részt a két állam. Az orosz felet a Gazprom képviselné, a magyar felet egy 100 százalékban állami tulajdonban létező társaság fogja képviselni, ami a magyar jog szerint alakul meg.

Gyurcsány és Medvegyev

Gyurcsány és Medvegyev

Gyurcsány Ferenc elmondása szerint a magyarországi szakaszhoz kapcsolódna egy 1 milliárd köbméteres gáztároló. A magyar miniszterelnök szerint a Déli Áramlat nem veszélyeztetné a Nabucco-projekt megvalósítását.

“Hát sokba fog kerülni”

A szakértői számítások alapján a Déli Áramlat egésze 10-14 milliárd dollárba kerül. A pontos összeget firtatva azonban Gyurcsány Ferenc először csak annyit mondott, “hát sokba fog kerülni”. Utánagondolva pár milliárd dolláros vagy eurós befektetésre becsülte az összeget. A miniszterelnök úgy fogalmazott: “abból indulunk ki, hogy legalább 10 milliárd köbméteres kapacitást fogunk itt üzembe helyezni, és ehhez legalább 1 milliárd köbméter volumenű gáztározó kapacitást kívánunk illeszteni”. Magyarország földgázkapacitása 15 milliárd köbméter körüli.

Több vasat tartunk a tűzbe

A miniszterelnök meglátása szerint Magyarországnak több gázra van szüksége több forrásból és több útvonalon. Ez az egyetlen mód, hogy csökkenjen Magyarország gázellátásának magas kockázatát. Ma egyetlen egy gázvezeték érinti Magyarországot Ukrajnán keresztül. “Az a cél, hogy ezt a kiszolgáltatottságot csökkentsük. Két dolgot kell tenni: új forrásokat és új útvonalat kell találni” – mondta a kormányfő.

Jelenleg két program létezik párhuzamosan, Magyarország mindkettőben érdekelt – hangsúlyozta Gyurcsány. Az egyik a Nabucco program, az erre vonatkozó, öt kormányt érintő kormányközi megállapodás-tervezetet Magyarország készítette el és átadta az érintett országoknak. A másik megállapodás, amelyet a következő napokban kötnek meg, az úgynevezett Déli Áramlat Magyarországon átvezető szakaszának megépítéséről szól. Ez a vezeték Olaszországot, a Balkánt, Bulgáriát, Magyarországon keresztül Ausztriát érné el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik