Gazdaság

Egy ünnepi carmenere

Chiléről azelőtt mindenkinek Pinochet jutott az eszébe, ma a bor, mondta egyszer Zwack Péter, aki szerint az kéne, hogy Magyarországról is mindenkinek a bor jusson az eszébe.












Egy ünnepi carmenere 1



Egy ünnepi carmenere 2
Egy ünnepi carmenere 3

Mármost Chile a múlt század nyolcvanas éveiben robbantott és manapság a borászati technológiai forradalom meg a vörösborboom hullámain szörfözgetve baromi jó és elképesztően olcsó borokkal árasztja el a világ borpocait, az itthoniakat is. Megtelepedtek a külföldi befektetők, ma tán 120 ezer hektáron termelnek szőlőt a világvégi, szép országban, ahonnan még a világ szőleit a XIX. század vége felé letaroló filoxéra, azaz szőlőgyökértetű is vérző fejjel, sikoltozva menekült, mert beletört a bicskája az Atacama, az Andok és Patagónia alkotta természetes védőfalakba. Az Andok vizeivel öntözött Valle Centralban (Központi-völgy) fekszik Colchagua, jeles vörösboros körzet, itt található a Viu család szimpi és nagymúltú, 260 hektáros pincészete. A carmenere-t egy darabig Chilében merlot-nak nézték, itt vagy 4 ezer hektárról szüretelik, eredendően egy nagy borokra is képes elfeledett bordeaux-i fajta őkelme.

Hű, ez finom, gondoltam belekóstolván a rubinból feketébe hajló italba. Intenzív, cabernet-re emlékeztető, alkoholos, kávés-szivaros illat, visszafogott, szép hordó a háttérben, kicsit likőrös-csokis effektek. Teljesen kerek, lesimult-beintegrálódott édes tannin (bő 2 grammnyi maradék cukival és a 15 százalékos alkohol édességével), és fanyar (4,6 gramm/literes) sav, utóízében kesernye, hosszú lecsengés. Roppant profi, kiegyensúlyozott, jól hangolt finomság, melyet 17-18 fokon érdemes az ünnepi asztalra feladni bélszínek, vadak, kéksajt, rokfort, gorgonzola, fekete csoki és szeretteink társaságában. A Secreto borcsalád játékos, vidám címkéjű finomsága 4750 forintért kapható, mondjuk ez nem a mallok polcain kapható jó és olcsó chilei borok közé tartozik, de egy ünnepi asztalra való bor, az bizony belekerül ennyibe.

Secreto carmenere 2006, Viu Manent › Intenzív, cabernet-re emlékeztető, alkoholos, kávés-szivaros illat › 15% alkohol › Bélszínek, vadak, kéksajt, rokfort, gorgonzola mellé › 4750 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik