A fagy különösen nagy kihívás a ragadozó madaraknak, mert a megfagyott hó vagy hóolvadék elzárja a felszíntől táplálékállataikat, akik ilyenkor a hótakaró alatt mozognak. A baglyok, vércsék és ölyvek nem tehetnek mást, mint várnak az olvadásig – közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME). A természetvédő szakemberek, számos helyen segítik a túlélésüket a nemzeti parkokban, és a halastavainknál telelő rétisasok rendszeresen kapnak haldögöt a téli hónapokban.
Az énekesmadarakat viszont mi magunk is tudjuk etetni kertünkben vagy a lakóházunk melletti parkban, ami adott körülmények között nélkülözhetetlen. A legfontosabb eleségek közé tartoznak az olajos magvak, amelyek közül legjobb a kisebb szemű, fekete héjú napraforgómag. Emellett kölest, tökmagot, lenmagot, repcét, magkeverékeket vagy akár a sütőtökből kiszedett tökmagokat is kirakhatjuk a számukra.
KÉPGALÉRIA: Madarak az etetõn (forrás: MME/Orbán Zoltán)
Gabonaszemeket is kihelyezhetünk a pintyféléknek és sármányoknak, mint például búzát, árpát és zabpelyhet, bár ők inkább a földről szedegetik össze a magokat és szemeket, ezért érdemes egy pár marékkal az etető alá is szórni az eleségből. Adhatunk a cinegéknek tört diót, mandulát vagy mogyorót is, mindegyiket szívesen el fogják fogyasztani. Kedvelt eleségük a madárkalács és a cinegegolyó, ami olvasztott marhafaggyúba vagy zsírba gyúrt olajos magok, gabonaszemek elegye, és a hidegbe kihelyezve megfagyott állapotban csipegetnek belőle a madarak.
Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén segít pótolni a madarak kalóriaveszteségét, fontos azonban hogy sózott és füstölt szalonnát ne rakjunk ki a számukra, ahogy kenyérmorzsát vagy sütemény morzsáit sem. A nedvesség hatására ugyanis könnyen megpenészednek, megavasodnak, és a madarak pusztulását okozhatják.
KÉPGALÉRIA: madarak az etetõn (forrás: MME/Orbán Zoltán)
Hagyhatunk egy-két fogyasztásra már nem alkalmas almát a fákon, hogy a fekete –és fenyőrigók és a harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és fekete rigók számára, pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot (főtt krumpli, főtt tojás, főtt répa, főtt tészta, sajt, túró) a kert végébe vagy bokrok aljába, mert ők is számítanak az emberi segítségre. Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó fekete rigót, vörösbegyet.


