Gazdaság

Megbírságolták a Molt bennfentes kereskedelem miatt

Összesen 48 millió forintra bírságolta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Mol Nyrt.-t. Öt millió forintra a bennfentes információk nyilvánosságra hozatalára, valamint a bennfentes információk késleltetésére vonatkozó egyes szabályok megsértése miatt, további 43 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére pedig a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt kötelezték a Molt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közleményében tudatta, hogy piacfelügyeleti eljárást folytatott a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. névre szóló törzsrészvényeire 2007. június 15-ét követő időszakban kötött ügyletek tárgyában. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák: ezt az időpontot követően sérültek-e a piacbefolyásolásra, a bennfentes kereskedelemre, a vállalatfelvásárlásra vonatkozó egyes törvényi rendelkezések. A felügyelet az eljárást december 11-én zárta le határozatával.

A felügyelet ismerteti: a vizsgálati időszakban, 2007. július 3-iki nyilatkozatában a Mol arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy 2007. július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel saját részvények kölcsönbe adásáról. 2007. július 30-án, illetve 2007. augusztus 2-án a Mol közzétette továbbá az olasz IES és horvát TIFON társaság felvásárlásról szóló megállapodás tényét, így ezeket megállapodásokat és a megállapodásokat megelőző tárgyalásokat is vizsgálták az eljárás keretében.

Bennfentesen kereskedtek

A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy a Mol elmulasztotta a rá vonatkozó, az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötésének kapcsán, valamint az IES, és a TIFON akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzé tenni, holott ezt a törvényi rendelkezések egyértelműen előírják. A PSZÁF szerint a Molnak, mint kibocsátónak a tőkepiacról szóló törvényben foglalt felhatalmazással élve módjában állt volna a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos bennfentes információk nyilvánosságra hozatalának késleltetése is.

Az eljárás során az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötés, az IES, valamint a TIFON akvizíció kapcsán a PSZÁF megállapította: a Mol bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Eljárási szabályok

A felügyeleti határozat indokolása – a kibocsátók jövőbeli jogkövető magatartásának elősegítése érdekében – rámutat: a kibocsátók akkor járnak el a jogszabályoknak megfelelően, ha a bennfentes információt a keletkezésének bennfentes nyilvántartásban rögzített időpontjában vagy haladéktalanul nyilvánosságra hozzák, vagy a nyilvánosságra hozatal késleltetését az ok megjelölésével a felügyeletnek bejelentik. A kibocsátóknál további elvárás, hogy a bennfentes információval érintett pénzügyi eszköz vonatkozásában a bennfentes időszakban ne valósítsanak meg bennfentes kereskedelmet – ideértve a sajátrészvény-vásárlásokat is – mutat rá közleményében a felügyelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik