Gazdaság

Ultrahanggal gyógyítanák a rákot

brit orvosok.

Egyelőre kipróbálás alatt álló készülékükkel a daganat megfelelő pontjaira fókuszált ultrahanghullámokkal apró gázbuborékokat keltenek, amelyek kipukkanásukkor hőt adnak le, megölve a környező szövet sejtjeit.

A fotoszintézis hatékonyságának fokozásával
növelnék a növények terméshozamát amerikai biológusok. Szerintük a megfelelő, a fotoszintézisben részt vevő fehérjék génjeinek sokszorosításával a tápanyagellátás azonos szintje mellett, azaz többlet műtrágyázás nélkül is növelhető a hozam. Ennek eléréséhez most azon géneloszlást keresik, amely a leghatékonyabb „nitrogénbefektetési” mintázatnak felel meg.

A fogszuvasodás összefüggésbe hozható a hajhullás
egy bizonyos formájával – állapították meg spanyol tudósok. Az eredményre építve az orvosok visszafordíthatják a folyamatot, és a haj újra kinő.

Az internetes újságok böngészése
kevésbé terheli környezetet, mint a papír alapú sajtó olvasása – derül ki svéd tudósok vizsgálataiból. E megállapítás azonban csak akkor igaz, ha az interneten töltött idő nem több mint tíz perc naponta. Harminc perc elteltével a papír és az elektronikus forma környezeti hatásai kiegyenlítődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik