Gazdaság

Zöldkatonákat toboroznak

Jövőre 80 fővel 280-ra emelik a nemzeti parkokban szolgálatot teljesesítő természetvédelmi őrök számát. Fegyverrel járják a terepet, igazoltathatnak, átvizsgálhatnak, előállíthatnak és kényszerítőeszközt is bevethetnek. Fodor Gábor szerint minden eddiginél erősebb őrszolgálat jön létre.

A tervek szerint 2010-ig további 135 fővel emelik a természetvédelmi őrök létszámát. Kiemelt feladatuk a védett természeti területek és értékek megóvása, a természetvédelmi előírások betartásának ellenőrzése. Feladataik közé tartozik még a régészeti lelőhelyek felügyelete is – mondta el a FigyelőNetnek Herczeg Zoltán, a KVvM Természetvédelmi Őrszolgálati és Erdészeti Osztályának megbízott vezetője.

A természetvédelmi őrök viszonylag széles jogosultságokkal és kötelességekkel rendelkeznek: jármű és személy feltartóztatása, átvizsgálása, igazoltatás, ellenszegülés esetén elfoghatja, visszatarthatja, illetve előállíthatja a gyanúsítottat. Kényszerítő eszközt – testi kényszer, bilincs, gázspray – alkalmazhat.


Százszázalékos bővítés szükséges

Szabálysértési, államigazgatási és büntető eljárást kezdeményezhet, valamint helyszíni bírságot szabhat ki. Szolgálati fegyverrel is rendelkeznek, ezt azonban kizárólag önvédelemből használhatják – emeli ki Herczeg Zoltán. A munkakör betöltéséhez szakirányú diplomára van szükség. Jelenleg összesen 200 állami természetvédelmi őr dolgozik hazánkban, így egy főre átlagosan 465 négyzetkilométer működési terület jut.

A természetvédelmi őrszolgálat 2010-re érheti el az elégségesnek nevezhető 450 fős létszámot – tudtuk meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVvM) munkatársától. A jelenlegi létszám mellett egy főre átlagosan 465 négyzetkilométer jut.



Zöldkatonákat toboroznak 1

Terepen (fotó: MTI)



Újra önálló lesz az Őrség

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter sajtótájékoztatón jelezte: kezdeményezi a kormánynál, hogy az Őrségi Nemzeti Park igazgatásának tavaly megszűntetett önállósága visszaálljon. Fodor Gábor reményei szerint az őriszentpéteri központú igazgatóság formálisan áprilistól működhet újra önállóan – idézi az MTI.

A Fertő Hansági Nemzeti Park és az Őrségi Nemzeti Park vezetésének összevonásától a kormány költségvetési megtakarítást remélt, de a „döntés nem vált be”. Az önállósítás mellett szólt az is, hogy az Európa Tanács az idén az Őrségi Nemzeti Parkot Európa 10 legajánlottabb turisztikai központja közé választotta. Az önállósítás nem jelent költségnövekedést az állam számára – emelte ki Fodor Gábor.

Többlet a zöldtárcának

Az őriszentpéteri központban az összevonás óta is zajlott a munka, de az intézménynek külön vezetője nem volt, ezt a feladatot a másik nemzeti park vezetője látta el. Fodor Gábor szólt arról is, hogy a Parlament előtt lévő, még el nem fogadott jövő évi költségvetés alapján 18 százalékkal 95 milliárd forintra emelkednek 2008-ban a környezetvédelemre jutó állami források az idei évihez képest.

A többlet fedezetet nyújthat ahhoz, hogy a természetvédelmi őrszolgálat mellett a környezetvédelmi felügyelőségek is megerősödjenek. A tervek szerint a zöldhatóság jelenlegi 1346 fős létszáma jövőre 227 fővel emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik