Gazdaság

Hűl a magbank

Megkezdte működését a világ legnagyobb magbankja, a Norvégiába telepített Svalbard Global Seed Vault nevű raktár.












Hűl a magbank 1



Hűl a magbank 2

Hűl a magbank 3
Hűl a magbank 4

A nemzetközi génmentő akció keretében alig másfél éve elkezdett építési munkálatok mostanra a végső stádiumba értek, a kutatók nemrég megkezdték a telep hűtését.

A magbankot a Global Crop Diversity Trust nevű nemzetközi szervezet építette fel, azzal a céllal, hogy a legtöbb ma termesztett kultúrnövény magvait összegyűjtse, és biztonságos, akár egy globális katasztrófának is ellenálló körülmények között elraktározza azokat. Jól jön majd a készlet továbbá akkor is, ha egyes ritka, a termesztésből kiszoruló és így eltűnő fajta felélesztésére lesz szükség, például mert az uralkodó változatok génjeit kellene keresztezéssel frissíteni.

A Spitzbergákon felhúzott létesítmény a föld alatt 120 méter mélyen húzódó járatokból áll, a számítások szerint 4,5 millió mag tárolására alkalmas, s legalább ezer évig biztosítja majd azok túlélését. Az ehhez szükséges alacsony hőmérsékletet a környező hideg kőzetek alakítják ki, a hideg levegő áramlásához szükséges járatokat pedig most nyitották meg a kutatók. Amikor a tárnákban beáll a kívánt mínusz 18 Celsius fokos fagy, az első mentendő magmintákat is elhelyezik a bankban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik