Gazdaság

Csalással építhették a magyar vasútvonalakat

Vasútépítő kartellt fülelt le a GVH: eljárás indul 12 cég, többek között a Vegyépszer, a Hídépítő és a Hochtief ellen – közölte a versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. november 20-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több társaságnál. A hivatal szerint az érintett vállalkozások 2006-2007-ben a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodott a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

A szerepek elosztásán túl a megállapodások alapján a cégek tendernyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat tudtak alkalmazni, ami adott esetekben jelentős felárat eredményezett. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették – emeli ki a közlemény. A GVH-nak 180 nap áll rendelkezésre a vádak bizonyítására.

Az érintett cégek: Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt., Strabag Zrt., Szentesi Vasútépítő Kft., Swietelsky-MÁVÉPCELL Vasútépítő Kft., Hídépítő Zrt., HÍDÉPÍTŐ Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft., Wiebe Hungaria Vasútépítő Kft., Hochtief Construction AG., Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft., Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft., Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik