Gazdaság

Magyar ellenkezés az unió borpiaci reformjára

Megszavazta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága szerdán Brüsszelben az európai uniós borpiac reformjáról szóló jelentést.

Az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményben Harangozó Gábor és Tabajdi Csaba (mindkettő MSZP) leszögezték, hogy az eredeti jelentéssel kapcsolatosan súlyos aggályukat fejezték ki, és 27 módosító indítványt nyújtottak be ahhoz, és végül a szavazáson is nemet mondtak a javaslat egészére, mert értékelésük szerint az nem módosult a magyar érdekeknek megfelelő irányban.


A két szocialista képviselő határozottan ellenezte a kivágási támogatások rendszerét, mert az elsősorban az új tagállamokban vezetne nagymértékű ültetvénykivágásokhoz, és nem azokban az országokban, ahol a feleslegek képződnek. Ezért javasoltak azt, hogy a borköltségvetés egészét a nemzeti borítékokban osszák szét a tagállamok között, akik saját maguk döntik el – az uniós szabályozással összhangban – hogy azt kivágásra, ültetvénymodernizációra, marketingre, vagy más egyéb támogatási formára fordítják.


Tabajdi Csaba és Harangozó Gábor hangsúlyozták, hogy a szavazás során sajnos a déli tagállamok ellenérdekelt álláspontja kerekedett felül, ezért ők maguk a bizottsági végszavazáson nem támogatták a jelentést.


A küzdelem még nem dőlt el, a magyar képviselők tovább folytatják a harcot, hogy az Európai Parlament plenáris ülésen módosítsák a javaslatot – szögezték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik