Gazdaság

Jelentősen visszaesett a Richter profitja

Az év első kilenc hónapjában 25,473 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el a Richter Gedeon Nyrt. Ez 39,4 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában elértnél.

Konszolidáltan az adózott profit 37,7 százalékkal 27,253 milliárd forintra esett vissza. A gyógyszercég a nyereség csökkenését a belföldi eladások visszaesésével, új adófizetési kötelezettségekkel és a forint dollárral szembeni jelentős erősödésével magyarázza ¬- közölte a társaság a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti nem konszolidált gyorsjelentésben csütörtökön.

A nem konszolidált árbevétel 1,4 százalékkal 128,293 milliárd forintra mérséklődött, ugyanakkor konszolidáltan 5,7 százalékkal 167,756 milliárd forintra nőtt.

A nem konszolidált adatok alapján az egy részvényre jutó nyereség (EPS) – korrigáltan – 2256 forintról 1367 forintra csökkent, a konszolidált profit alapján pedig 2341 forintról 1427 forintra esett vissza.

Csak a harmadik negyedévben a Richter nem konszolidáltan 8,878 milliárd forint adózott profitot könyvelt el, 26,6 százalékkal kevesebbet a bázisnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők ennél többet, 9,271 milliárd forintot vártak.


Vételre ajánlják


Igencsak vegyes kép rajzolódik ki a Richter harmadik negyedéves gyorsjelentéséből – olvasható a Cashline elemzésében. Ugyan a hazai szintéren az értékesítés visszaesése nyomán a fedezeti hányadok is csökkentek valamelyest, az éves visszaesés értéke várhatóan így is alacsonyabb lesz a társaság saját, 20 százalékos előrejelzésénél – vélik.


Eközben az exportpiacokon robosztus növekedést könyvelhetett el a gyógyszergyártó, a bővülés motorja az orosz és az egyéb FÁK-piacok voltak, miközben az amerikai kontinens eladási számai kellemes meglepetést okoztak. Európában a vártnak megfelelıen alakultak az értékesítési mutatók.


A gyorsjelentés és az ingadozó globális hangulat tükrében nem számítanak pozitív árfolyam-reakcióra, ám fenntartják rövid távú vétel ajánlásukat, kiváltképpen ha a részvény árfolyama 36 000 ezer forint alá korrigálna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik