Gazdaság

Elmarad a Mikulás?

A profi befektetők szerint az idén elmaradhat a megszokott év végi tőzsdei áremelkedés.

Kevés esélyt látnak arra a hazai intézményi befektetők, hogy a BUX új történelmi csúcsot állítson be az idén – derül ki a Portfolio.hu havi rendszerességgel elkészített felméréséből. A megkérdezett 16 alapkezelő kétharmada véli úgy, hogy csak plusz-mínusz 5 százalékos elmozdulást produkál az elkövetkezendő 3 hónapban a hazai börze mutatója; igaz, komolyabb eséssel senki sem kalkulál.

Bár a Mikulás rali a fentiek szerint elmaradhat, azért egyéves időtávon a részvényportfólió-menedzserek többsége továbbra is bizakodó: 2008 novemberére a mostaninál 5-15 százalékkal magasabb szintre várják a BUX-ot. Ráadásul újra emelkedett azok száma is, akik egy év alatt 15 százaléknál nagyobb felfutást valószínűsítenek, ezzel pedig nyár közepe óta szakadatlanul nő az erősen optimistának mondható szakértők száma.

A profi befektetők kedvenc részvényei között az OTP már-már rutinszerűen vette át az első helyezettnek járó kupát: ezúttal 11 szavazatot gyűjtött be, ellentmondást nem tűrően utasítva a második helyre a 7 szavazatos Magyar Telekomot (egy-egy alapkezelő több kedvencet is megjelölhetett). A dobogóra még felférő Richtert ezúttal már csak 5-en tartották említésre méltónak, miközben a negyedik helyezésen a Fotex és a TVK osztozik 4-4 vokssal. A vegyipari cég részvényei nagyot léptek előre a kedvencek listáján (egy hónappal korábban még csak két alapkezelő méltatta azokat), így könnyen elképzelhető, hogy a cég gyorsjelentése kellemes meglepetést tartogat.

A Mol eközben szégyenben maradt, ugyanis már csak egyetlen alapkezelő akadt a 16-ból, mely kedvenceként említette , ami nagy valószínűséggel arra utal, hogy vége szakadt az olajpapírok körüli felvásárlási sztorinak. Mindeközben a kevésbé ismert részvények is tartogattak meglepetéseket, hiszen (1-1 szavazattal) felkerült a listára az Orco és az AAA Auto is. Összességében a megkérdezett intézményi befektetők legnagyobb része (40 százaléka) ugyan továbbra is felülsúlyozza a részvényeket a saját referenciaindexhez (benchmarkhoz) képest a portfóliókban, ám az alulsúlyozást ajánlók aránya március óta nem látott szintre, 27 százalékra szökött fel. Azok aránya, akik úgy vélik, hogy a benchmarkkal egyenlő súlyozást érdemes adni a részvényeknek, 33 százalékot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik