Gazdaság

Demográforradalmárok

Az időskori foglalkoztatottság növelésével, az erre vonatkozó szemléletmód megváltoz­ta­tásával hatástalanítaná esélyegyenlőségi szakértő szerzőnk a nyugdíjbombát.

Bár még nem „érezni”, de a demográfiai földrengés tulajdonképpen már meg is kezdődött: 2007 során Magyarországon valószínűleg már több lesz az idős mint a fiatal. Az ország lakossága a Világbank legfrissebb jelentése szerint 2025-re csaknem 8 százalékkal lesz kevesebb a mostaninál, ugyanakkor a 65 év felettiek száma 40 százalékkal megnő. A munkaképes korúak száma pedig 2050-re a jelenlegi 7 millió körüli értékről mintegy 4,5 millióra fog csökkenni. Azonban ennek következményeiről szinte semmit sem hallunk. Vihar előtti csend honol.


Demográforradalmárok 1

Az eljövendő 65 év felettiek generációját szokás boldog nemzedéknek is nevezni, hiszen „névtelen forradalmárokként” teljesen átalakították világot a XX. század második felében. Nem élték át a világháborúk borzalmait és a húsbavágó napi nélkülözést, korábban nem ismert szinten fogyasztanak, a jobb közegészségügynek köszönhetően (is) a várható élettartamuk a kétszerese az 1800-as évek közepén született emberekének, az info-kommunikációs forradalmuk megváltoztatta a kommunikáció sebességét és minőségét, beleértve a munka korábban rugalmatlan világát. A boldog nemzedék Magyarországon ugyanakkor lényegesen kevesebb utódot nemzett és sokkal többet fordított saját szükségleteinek a kielégítésére, miközben az általuk elindított forradalmak következményeit gyermekeik, s leginkább unokáik fogják érezni és megszenvedni, beleértve a magas állami és magán eladósodottságot. Belátható időn belül az 50-60 éven felüliek rétege egy olyan, a korábbi generációkhoz képest sokkal magasabb szellemi és anyagi, szociális igényekkel rendelkező csoportot fog alkotni, amely egyben meghatározó politikai súllyal is rendelkezik. De vajon szükségszerű-e, hogy ez egyet jelentsen az eltartottak számának növekedésével, vagy az idősebb generáció is kész és képes lesz dolgozni?

AZ OECD VIHARJELZÉSE. A probléma tehát nem tipikusan magyar, hiszen – sokan elfelejtik, – a hatvanas években és a hetvenes évek elején az OECD országaiban az emberek még 65 éves korban mentek nyugdíjba, ám a korhatár 1995-re 60 év alá süllyedt. A legfejlettebb országokat soraiban tudó szervezet álláspontja szerint a jelenlegi (foglalkoztatási, társadalmi) tendenciák változatlansága mellett az aktív idősebb munkavállalók (50-64 évesek) arányát a mostani, az OECD országaiban átlagos 38 százalékról a következő néhány évtizedben meg kellene duplázni (pontosabban: 70 százalékra emelni) a társadalmi rendszerek fenntarthatósága érdekében. Ennek átgondolása azért is sürgető, mert az OECD-ben az egy főre jutó éves GDP-növekedés 2000 és 2030 között átlagosan csupán évi 1,7 százalékosnak ígérkezik, ami az 1970 és 2000 között mértnek mindössze a 30 százaléka. Közben szinte valamennyi tagországban csökkent az idősek iránti munkaerő-kereslet. Ez a tendencia nem tartható fenn a továbbiakban.

Európa láthatóan lemaradóban van Amerika mögött, és nem csak a népesség megtartó képességben és a termelékenységben. Alig van jele annak, hogy az időseket a társadalom hasznos tagjaiként kezelnék; munkaerő-piaci aktivitásuk megőrzésére elindított és bevált, sikeres komplex foglalkoztatási programmal jelenleg leginkább Nagy-Britannia és Finnország rendelkezik.

Ám ha a gazdaságilag aktív népesség csökken, s a munkaerő-kínálat zsugorodik, akkor a munkaerő költsége emelkedni fog. Ugyanakkor a munkaerő mellett az idősebbek ápolása, gondozása szintén megdrágul a túlzott kereslet miatt. Ez különösen igaz lehet hazánkra, ahol kiugróan magas az „elmagányosodó” idős háztartások aránya (a Központi Statisztikai Hivatal 2004-es adatai szerint 937 ezerből 571 ezer ilyen). Azt sem szabad elfelejteni, hogy Modigliani életciklus-hipotézise alapján csökkenő trendet fog mutatni a megtakarítási hajlandóság az idősebbek körében (azaz egyre inkább hozzányúlnak majd a tartalékokhoz), ami érdemben érinti a tőkefelhalmozás (beruházások és fejlesztések) mértékét is. Mindennek ellenszere alapvetően háromféle lehet: az adóráta növelése, a nyugdíjak csökkentése vagy a termelékenység növelése (azaz az időskori foglalkoztatottság emelése).

Első ránézésre a legkézenfekvőbb az első megoldás: az idősek növekvő létszáma és érdekérvényesítő képessége, választásokat eldöntő szavazati bázissá válása emelkedő adókhoz vezethet az aktívak (azaz a fiatalabb idősek) rovására. Mégis, sokkal inkább kívánatos lenne – a magánszektorral együttműködve – a termelékenységet növelni. De vajon készen áll-e a társadalom erre? A kor ugyanúgy nem lehet a diszkrimináció alapja, mint a faj vagy rassz sem – márpedig e tekintetben talán nagyobb a probléma, mint ahogy érzékeljük. Az Eurobarometer 2003-as jelentése szerint a szellemi és a testi fogyatékosság után az életkor a leggyakoribb jogellenes megkülönböztetési alap. A brit kormány 2000-ben készített kalkulációja azt mutatta ki, hogy az életkor alapján történő megkülönböztetés 16 milliárd font értékű kárt okozott a brit gazdaságnak. A diszkrimináció lényegében nem más, mint egy olyan társadalmilag „piactorzító” hatás, amely az erőforrások szabadságát és azok szabad felhasználását mesterségesen vagy kulturálisan korlátozza.

Magyarországon sem készültek fel a cégek arra, hogy idősebb munkavállalóik továbbképzésére, vagy a nyugdíjazás előtti „puha landolására” is gondoljanak, miközben a szellemi munkát végzők körében a munka folytatásának igénye szignifikánsabban magasabb, mint a fizikai munkásoknál. Az is kimutatható, hogy a kifejezetten drága és tartós ápolásra nagyobb arányban szorulnak rá olyanok, akiket korábban az egyik napról a másik napra kényszeríttettek „leállásra”, és így elveszítették minden motivációjukat.

A KÉPEZHETETLENSÉG MÍTOSZA. A jelenlegi magyar adatok alapján a 45-64 éves munkát keresőknek több mint 10 százaléka részt vesz ugyan képzésekben, de az elhelyezkedési arányuk ennek ellenére nagyon alacsony. Tény, hogy a mostani nyugdíjasok közel 80 százaléka legfeljebb 8 általánossal rendelkezik, azaz képezhetőségük és ezzel együtt további foglalkoztatásuk valószínűsége – vélhetően – alacsony. Nemzetközi felmérések bizonyítják ugyanakkor, hogy a 40-65 évesek képezhetősége nem olyan mértékben romlik, mint ahogyan azt a vállalatoknál gondolják, s alaptalanok azon aggályok is, amelyek szerint az idősek képzése nem kifizetődő. Éppen ellenkezőleg: kilenc országból hatban azon éltesebb munkások száma, akik öt év elteltével is ugyanott dolgoztak, magasabb volt, mint a fiatalok korcsoportjában. Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője szerint pedig egyenesen nincs jobb munkaerő, mint egy 50 éves nő: nagyok a gyerekei, ragaszkodik az állásához és nincsenek túlfűtött ambíciói sem.

Egyébként is, ki az „öreg”? Az „öregedés” – a tudomány által igazoltan – már 25 éves kortól elkezdődik. A képességek fokozatos romlására azonban társadalmi szinten is fel lehet készülni. Az emberek alapvetően öröklött és tanult képességekkel rendelkeznek. A modern gerontológia bebizonyította, hogy megfelelő munkakörülmények között az idős munkavállalók a fiatalokkal azonos eredmények elérésére képesek. Ennek oka, hogy bár öröklött képességeik elkopnak, megszerzett tapasztalatuk mindezt ellensúlyozni képes. Az öregedés akár még az innovációt is ösztönözheti, hiszen a munkaerő fokozatos drágulása helyet adhat az új technikai, technológiai fejlesztéseknek, szolgáltatásoknak. A főleg 50 év felett kialakuló testi és érzékszervi fogyatékosságok egyre gyakoribb jelentkezése ellenére a környezet és a szolgáltatások átalakításával, fejlesztésével, illetve mindezeknek eleve az érintett személyek számára is „akadálymentes”, biztonságos kialakításával és lényegében az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításával az idősebbek munkaerő-piacon tartása, újraintegrálása nagymértékben elősegíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik