Ilyen például a tengeri és édesvízi algák családja is, e rendkívül gazdag és egészséges illóolaj-, szénhidrát- és fehérjeforrás. Spanyol kutatók most egy kékalga, a speciális farmokon tavakban és medencékben nagy mennyiségben termeszthető Spirulina ipari méretű feldolgozásának módszereit vizsgálják, és munkájuk során számos egészséges komponenst, valamint könnyen emészthető állományjavítót állítottak elő belőle.
A Spirulina jellegzetes, spirál formájú, fonalas szerveződésű alga, amely közelebbi rokona a baktériumoknak, mint az igazi növényeknek. Nagy előnye, hogy sejtjei nem tartalmaznak az emberi szervezet számára emészthetetlen cellulózt, és hogy sok antioxidáns, illetve bizonyítottan mikrobaellenes hatású szénhidrát, valamint a szívet és ereket védő zsírsav található benne. A Spirulina szárítva ma is kapható, és sokan fogyasztják is világszerte, ám ilyen formában felhasználása nem vált tömegessé. Ezért is próbálják a madridi Universidad Autonóma vegyészei megoldani az alga vegyületeinek hatékony elválasztását, és azok kényelmesen ehető formába alakítását. Módszerük során úgynevezett szuperkritikus extrakciót alkalmaznák, amelyet nagy nyomású – a légköri nyomás 70-szeresét kifejtő -, ám szobahőmérsékletű szén-dioxiddal hajtanak végre. Ez a gáz ilyen állapotban közelebb áll a folyadékokhoz, így kitűnő oldószer, miközben az algasejtekbe gázként diffundál be. Az eredmény: könnyen emészthető és egészséges kivonat, amely adaléka lehet számos funkcionális élelmiszernek, vagyis olyan tápláléknak, amely védi az egészséget, megelőz, vagy meggyógyít betegségeket.