Gazdaság

Nő a nyomás

Az OMV ajánlatára a Mol egyre több nagytulajdonosa mondana igent - ha tehetné. Ám a labda továbbra is a menedzsment térfelén pattog.

Nem az OMV-nek fúj a bíró – kommentálta az osztrák-magyar párharc legutóbbi meccsét egy hazai elemző. Nem volt elég ugyanis a Mol-vezetés határozott elutasító válasza az osztrák cég ismételt megkeresésére (Figyelő, 2007/39. szám), a múlt keddi szándéknyilatkozatot még egy 25 millió forintos felügyeleti bírsággal is „megjutalmazták”. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azzal az indoklással hozta meg határozatát, hogy az OMV „félrevezető információkat” közölt, így megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. Nem volt például elég világos, milyen feltételek mellett fizet 32 ezer forintot részvényenként, vagy, hogy egyáltalán készpénzben szándékozik-e azt megtenni – összegezhető a felügyelet néhány szempontja.

Nő a nyomás 1

Nő a nyomás 2

Immár Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter is kiállt az OMV szándékai mellett, sőt, a magyar olajcég részleges visszaállamosítását javasolta.

Nő a nyomás 3

Az OMV által megjelölt feltételek közérthetőségén valóban lehet vitatkozni, de az már önmagában gesztusértékű volt, hogy milyen rekordsebességgel jutott határozati fázisba az ügy. Ez legalábbis szokatlan; elég, ha csak más molos ügyeket idézünk fel, amelyekben mind a mai napig nem született (a körülményekből adódóan valószínűleg a Mol elmarasztalását tartalmazó) döntés. Gondoljunk például az ez év tavaszán történtekre, amikor bizonyos Virgin-szigeteki off-shore cégek közbeiktatásával a Mol a reálisnak tartott ár durván feléért tudta megszerezni a TVK-részvények 42,25 százalékát (Figyelő, 2007/10. szám). A március elején indított felügyeleti vizsgálatban mindmáig nem született határozat. „Az OMV ajánlata jóval egyszerűbb történet volt, és ráadásul fennállt az a veszély, hogy néhány kisrészvényes felelőtlen részvényvásárlásokba kezd a félrevezető ajánlat hallatán” – indokolja a gyors intézkedés szükségességét Binder Isván, a PSZÁF szóvivője.

Természetesen a 25 millió forintos bírság csupán mellékszál az OMV-Mol sagában, ám azt jól mutatja, hogy mind több szereplő kapcsolódik be a küzdelembe. Egyre magasabb szinten folyik a diplomáciai harc is: a napokban már Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter is kiállt az OMV szándékai mellett, sőt, a magyar olajcég részleges visszaállamosítását javasolta a Gyurcsány-kormánynak: az vásároljon 25 százalék plusz 1 részvényből álló blokkoló pakettet. A válasz Kóka János és Veres János miniszterektől érkezett, akik újfent megerősítették, hogy a magántulajdonú Mol ma lényegesen hatékonyabb, és gyorsabban tud növekedni, mint az állami befolyás alatt álló OMV. Arról már nem ejtettek szót, hogy ha akarnák is, nehezen tudnák visszavenni a Mol 25 százalékát, hiszen az mai áron mintegy 790 milliárd forintba kerülne, vagyis erre kellene áldozni a GDP csaknem 3 százalékát, másként számítva: a központi költségvetés összes bevételének bő egytizedét.

Mindenesetre a Mol önállóságának előnyeiről, illetve a két cég közötti szinergiák hiányáról a Mol részvényeseit is alaposan meg kellene győzni, merthogy közülük mind többen szimpatizálnak az osztrák kérővel. Wolfgang Ruttenstorfer nemzetközi roadshow-ja eredményeként előbb a Templeton Asset Management, majd a Centaurus Capital lépett elő azzal, hogy „értékteremtőnek” tartja a Molra tett 19,6 milliárd eurós ajánlatot, és támogatja az OMV törekvését.

TEHETEtLENÜL. „Természetes, hogy többen értékteremtőnek tartják a 32 ezer forintos részvényenkénti árat, amikor 30 ezer forintnál még soha nem ért többet az olajpapír” – magyarázza Kuti Ákos. A Cashline Értékpapír Zrt. elemzője szerint éppen ezért elképzelhető, hogy lesznek még befektetők, akik a nyilvánosság útján próbálnak nyomást gyakorolni a menedzsmentre. Ennél többet viszont nem igazán tudnak tenni. Hiába állna ugyanis össze a nem „baráti kezekben” tartott Mol-részvények valamennyi tulajdonosa – az OMV a maga 20,2 százalékával, a nagyobb külföldi alapok egyenként 2-4, összesen tehát legfeljebb 10 százaléknyi pakettjükkel, és az a körülbelül 25-30 százaléknyit birtokló kisbefektető, akinek egészen apró tulajdonrésze van a társaságban -, a jelenlegi szabályok szerint matematikai esélyük sem lenne az események érdemi befolyásolására. „Emiatt számolgatni sincs sok értelme” – teszi hozzá Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője, hiszen a társaság alapszabályába beépített 10 százalékos szavazati korlát, valamint a készülő „lex Mol” gyakorlatilag bebetonozza a jelenlegi vezetőket.

Nő a nyomás 1

Nő a nyomás 2

A magyar gazdasági miniszter, Kóka János ismét megerősítette, hogy a magántulajdonú Mol ma lényegesen hatékonyabb az állami befolyás alatt álló OMV-nél.

Nő a nyomás 3

Aki ma mégis esélyesnek tartja az OMV próbálkozásait, az egyetlen dologra apellál: az Európai Unió közbenjárására. Ha Brüsszel akár a Mol-menedzsment, akár a magyar állam részéről túlzottnak tartja a társaság alapszabályában vagy a lex Molban rögzített protekcionista bástyákat, és úgy ítéli meg, hogy ezek akadályozzák a tőke szabad áramlásának uniós alapelvét, akkor bekapcsolódhat a történetbe. Természetesen erre az egy lapra sem érdemes mindent feltenni, hiszen Európa más országaiban is alkalmaznak hasonló védőbástyákat. Egyes cégek alapszabályába a Molénál is szigorúbb szavazati korlátokat építettek, például az OMV egyik korábbi kiszemeltjénél, a Verbundnál mindössze 5 százalék az egy-egy tulajdonosra meghatározott szavazati limit.

E tekintetben precedens értékű lehet a „Volkswagen-törvény” miatt indított per, amelyben várhatóan október 23-án hirdetnek ítéletet. Az eljárást még 2005 márciusában kezdeményezte az Európai Bizottság, miután a német jogszabályok úgy változtak, hogy az autógyártó egyetlen részvényese sem juthat 20 százaléknál magasabb szavazati joghoz. A bizottság úgy ítélte meg, hogy a korlátozás elriasztja a befektetőket, és akadályozza a tőke szabad áramlását. Mire ebben az ügyben döntés születik, addigra idehaza várhatóan már hatályba lép a stratégiailag fontos ágazatok védelmében készülő lex Mol, ami esetleg újabb támadási felületet nyújt majd Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik