Gazdaság

Ötéves terv

Amit vállalt, teljesíti, a ciklus végén pedig lemond a miniszteri posztról a hamarosan négyszeres nagyapa, Gráf József.

– Az aszály miatt csillagászati összegekért kínálják ma a kukoricát, amelynek ára még sosem volt 200 euró, azaz 52 ezer forint tonnánként. Annyira kevés van, hogy választani kell: állattenyésztés vagy bioetanol?

– Ne csak az idei évet nézze, 70 esztendeje nem volt ekkora fagy és aszály együtt, reméljük, a következő 70 évben sem lesz! Tavaly azonban nagyon sok, 16 millió tonnányi gabonát sikerült betakarítani. A termésnek csak a fele a belső szükséglet. Ha exportálnak is 3-4 millió tonnát, akkor is bőven marad az állatoknak és a bioüzemanyag-gyártóknak is. De azt amúgy sem én mondom meg, hogy mire használják. Egy komolyabb etanolüzem 25 milliárd forint, amihez legfeljebb ha 1 milliárd forint támogatást kaphatnak. Nem ezen múlik tehát.

– De mi lesz a nagy céljával, hogyan áll helyre a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya, ha egyre rosszabbul megy az állattartóknak?


Ötéves terv 1

– Amikor a miniszterelnök két éve kinevezett, azt vállaltam, hogy rendet teszek az ágazatban, először is az uniós támogatások gyorsabb kifizetésében. Ez megtörtént, és annyi rossz év után tavaly már a mezőgazdasági vállalkozások összesen 140 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, melyből a magánvállalkozások profitja 70 milliárdra rúg. Az összesített árbevétel 6 százalékkal, a tőkearányos nyereség 8 százalékkal nőtt. Az ágazati eredmény háromnegyedét a növénytermesztő, egynegyedét az állattenyésztő vállalkozások érték el. Az EU közvetlenül nem támogatja az állattenyésztést, ezért az állattartók költségeit akarom csökkenteni, hogy javítsak a helyzetükön. Az Európai Bizottsággal el akarom fogadtatni, hogy támogatással csökkenthessük az állatorvosi költségeket, az elhullott állatok megsemmisítési díját, illetve a kapcsolódó környezetvédelmi kiadásokat, továbbá aki előre megveszi az éves takarmány legalább felét, az kamattámogatás mellett 5 éves hitelt kaphasson hozzá.

– Nemrég azt nyilatkozta, hogy az élelmiszer öt éven belül ugyanolyan stratégia cikk lesz, mint a gáz vagy az olaj. Nem lesz belőle elég?

– Rohamosan nő a világpiacon a kereslet, amivel a termelés nem tud lépést tartani. Különösen az EU-ban nem, amely csökkenti a termelését, mondván: a WTO-megállapodás miatt be kell engednie az élelmiszert a harmadik világból és az Egyesült Államokból, Ausztráliából is. Szerintem az unió túl kényelmesen áll ehhez a kérdéshez. A guargumi-ügy megmutatta, hogy fel fog értékelődni a vásárló szemében a „hazai”, mert biztonságos, jó minőségű. Én ezért vállaltam, hogy növelem a mezőgazdaság termelését.

– Sok fideszes gazda szeretné, ha egy kormányváltás után is miniszter maradna. Egyik interjújában nyilatkozta is, hogy nemcsak Gyurcsánynak, hanem akár a Fidesznek is lenne agrárminisztere, ha hagyják dolgozni. Ma is így látja?

– Amit Gyurcsány Ferencnek vállaltam, azt a következő választásokig teljesítem. Szerintem az ágazat tavalyi eredménye azt mutatja, hogy jó úton járok. A most elindított 7 éves uniós ciklusban 1200 milliárd forint támogatás érkezik a mezőgazdaságba; elértük, hogy ennek 48 százaléka a műszaki fejlesztést szolgálja, és akkor már 3. évében lesz a megvalósítás. A választáskor 64 éves leszek, ebből 5 éve miniszter. Azt hiszem, addigra megérdemlem, hogy nyugdíjba menjek, visszavonuljak, legfeljebb a fiamnak és a vejemnek segítsek szakértőként az agrárvállalkozásukban. Most születik a negyedik unokám, be kell pótolni azt a sok időt, amit nem töltöttem a családdal.

– Ha már szóba hozta a család vállalkozásait, Font Sándor szerint aktív szerepet vállalt abban, hogy a Bóly Rt.-t privatizálják. A szakmában úgy tudják, hogy Ön vette meg az IKR-től a cég Bóly Rt.-ben lévő 11 százalékos részvénycsomagját és adta el Csányi Sándornak. Ebből a pénzből vette meg később a Szigethúst. Igaz ez?

– Ez úgy igaz, mint a viccben a jereváni rádió hírei, miszerint „Moszkvában Mercedest osztogatnak”. Font Sándor nem agrárszakember, hanem Fidesz-politikus. Szóval, annak idején a szabadszentkirályi Béke Termelőszövetkezetből alakult részvénytársaság, aminek én voltam az elnök-vezérigazgatója, 14 gazdasággal együtt létrehozott egy konzorciumot. Ennek az volt a célja, hogy tulajdonrészt vásároljon a bolyi gazdaságban. Pályáztunk, de együtt is csak 35 százalékot tudtunk megvenni. A részvények többségét a dolgozók és a menedzsment közösen szerezték meg, de megjelent egy pénzügyi befektető is, aki 25 százalékot vásárolt. Később derült ki, hogy Csányi Sándor áll mögötte, aki azután folyamatosan és olyan áron vásárolta fel a többi tulajdonostól a részvényeket, amennyit a mi konzorciumunk nem tudott megadni. Így tanácsosabb volt a megmaradt részvényeket is neki eladni; ahogy mondani szokás, „az erősebb kutya vitte el a csontot”. Szóval nem társak, hanem ellenérdekeltek voltunk a bolyi privatizációban.

– De azért jóban vannak Csányival?

– Nem járunk össze, de becsülöm benne, hogy olyan sok pénzt fektetett be az agrárvállalkozásaiba. Türelmes, pedig egyelőre az agrárcégei nem sokat „adtak vissza”. Ő pedig, azt hiszem, elismeri bennem, hogy próbálok tenni az ágazatért. De ha arra gondol, közös vállalkozásunk sosem volt. Én nem is vagyok – azaz voltam – az ő „súlycsoportjában”, nem volt akkora vállalkozásom, mint neki.

– Nem volt?

– Miniszteri kinevezésemkor jogszerűen kiszálltam a vállalkozásomból, a szabadszentkirályi részvénytársaságból, amelyet a fiam visz tovább mint elnök-vezérigazgató. A Szigetvári Állami Gazdaságból lett Szigethús Zrt.-ben a vejem résztulajdonos.

– Azért van még „adóssága” a nagygazdák felé. Az egyik csoport a cégeknek földvásárlási jogot, a másik a földhasználót maximálisan védő bérleti szabályokat akar még 2011-ig, az EU moratórium lejártáig, de állítólag a családi gazdálkodóknak megígérte, hogy jogi személy nem vásárolhat földet, amíg Ön a miniszter. Mi a terve?

– Két érdeket kell egyeztetni. A jogi személyiségű hazai vállalkozásoknak föld kell, hogy hosszú távon biztonságban gazdálkodhassanak, a családi gazdaságok viszont azt akarják, hogy magánszemélyként ők szerezhessék meg a földet. Azt a javaslatot dolgozzuk ki, hogy a jogi személyiségű vállalkozásokban a tulajdonosok és a dolgozók is 300-300 hektárt vehessenek, amennyit jelenleg is lehet, és akár 30-50 évre bérbe adhassák azt a cégnek. Persze ahhoz, hogy ebből legyen valami, meg kell egyeznie az érintetteknek. Ha meg tudnak állapodni, villámgyorsan megszülethet a törvénymódosítás, de ha nem, akkor be sem adom, úgyis fölösleges. Én ugyan megpróbálom további 3-4 évvel meghosszabbítani a külföldiek földvásárlását tiltó átmeneti mentességünket az EU-nál, de kevés az esély, hogy sikerül.

– Pedig a lobbik leszerelésében és összebékítésében nagymesternek számít. Mi a trükkje?

– Furán hangzik, de az, hogy miniszterként nem foglalkozom a politikával, csak a szakmára koncentrálok. A szakma érdekében a bal- és a jobboldali gazdákkal ugyanúgy megtalálom a hangot, hiszen én is gazdálkodtam. Tudom, hogy miről van szó. Megmondtam az aszálykár miatti tárgyalásokon is, „egyezzetek meg, aztán meglátom, én mit tehetnék hozzá”. Ezt az emberek értékelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik