Gazdaság

Virtuális repülőklub

Több ezren voltak kíváncsiak a videojátékosok világbajnokságának, a World Cyber Gamesnek (WCG) a múlt hét végén tartott hazai selejtezőjére. E pár éve született rendezvényen remekül lemérhető a játékvilág megdöbbentő iramú fejlődése.

A Second Life-ra (Az álom én vagyok – Figyelő, 2006/49. szám; Cégek második élete – Figyelő, 2007/8. szám) emlékeztető játékokat idézi egy frissen bemutatott „találmány”, a virtuális repülőklub is.

Magyarországon a Blue Sky nevű klub keltett figyelmet a WCG-selejtező forgatagában. Itt a tagok egy, a valódihoz sok mindenben hasonló légitársaságot irányítanak a Microsoft Flight Simulatorának felhasználásával. A rendszerint munkaidő után összegyűlő repülőgép-mérnökök, szerelők és más elszánt hobbisták külön világot hoztak létre maguk körül. A játékosok pilótákká, légiforgalmi irányítókká válnak, és a hálózatba (illetve internetre) kötött gépekkel ugyanúgy tartják egymással a „rádiókapcsolatot”, mint a valóságban. Ügyelnek arra is, hogy mindig az adott napszaknak, helynek és az időjárási viszonyoknak megfelelően repüljenek. A WCG rendezvényen a látogatók utasként foglalhattak helyet az egyik „repülőn”, és belülről figyelhették a tájat, illetve a körülöttük zajló eseményeket. A harcosabb kedvű számítógépezők a klub Bakony Air Force tagozatának keretei közt légi csatákon vezethetik le a felgyülemlett feszültséget. Erre a hétvégi megmérettetésen is lehetőség volt: Mig-29-es repülőkkel csaphattak össze a virtuális légtérben a „vadászpilóták”. Az aprólékosan kidolgozott repülők és a valódit imitáló műszerfal tették az élményt még teljesebbé. A leginkább élethűnek azonban a Boeing-szimulátor bizonyult, itt a pilótafülke összes kapcsolóját és műszerét reprodukálták, így még a rendszer alapszintű használatához is ajánlatos némi „kiképzés”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik