Gazdaság

Vér és bor

Egy toszkán bor ürügyén egyik kedvenc világomat szeretném reklámozni a Borpultra támaszkodó Nyájas Olvasóknak.












Vér és bor 1


Vér és bor 2
Vér és bor 3

Toszkána elérhető távolságban fekszik (reggeltől estig odaérsz, csak kerüld el a velencei autópályát, mert annál minden jobb, az az agyhalál maga, mindig több tucat kilométeres a dugó), és elérhető az ára is. Az Agriturismo, kvázi falusi turizmus nevű hálózat tökéletesen kidolgozott itt; vagy 8500 modernizált középkori parasztház vagy nobilis villa várja egész évben a menekülni vágyókat, mindegyikben vízforgatós medence, körben az utolsó négyzetcentiméterig megművelt dombok vagy a Toszkán Appenninek hullámzanak. Több pincészetet is útba ejtettünk. Ma már nálunk is egyre több toszkán bor érhető el, jó szívvel ajánljuk ezeket.

A legnagyobb történelmi múlttal rendelkező, Firenzétől keletre kőhajításnyira található Castello del Trebbio egy Chiantiját helyezzük a pultra. A borászat a hajdani Pazzi család kastélyában található, ők voltak azok, akik Toszkána második számú családjaként Lorenzo és Giuliano Medici ellen 1478-ban merényletet követtek el a firenzei katedrálisban a nagymisén. Ez nem volt túl pc gesztus, ráadásul elbaltázták, csak Giulianót tudták elkapni, nem sikerült Toszkána első családjává emelkedni. Sőt, a dolog visszafelé sült el, a Pazzi-család zömét kiirtották, de ma nem vér, hanem bor árad az 1184-es építésű kis pecóban, ahol olíva-sajtoló és agriturismo is működik.

A toszkán vörösbor a könnyű, gyümölcsös asztalitól a nagy térmélységű, bársonyos, fekete, hosszan érlelt küvéig persze ezerféle lehet, tengelyében jellemzően az autochton sangiovese forog, úgy a könnyű Chiantiéban, mint a súlyos Brunello di Montalcinóéban. Heti borunk komoly, visszafogott, érlelt, férfias Chianti Riserva. Az elegáns és értelmes bor 100 százalék sangioveséből készült, 13 százalékos szesze van, olyan 6 gramm/literes sava, 30 gramm/literes extraktja; médium bifsztektől az érett Queso Manchegóig (juhsajt) biztos jól szerepel.

Chianti Rufina Lastratico 2001, Castello del Trebbio › 13% alkohol › 6 gramm/literes sav › 30 gramm/literes extrakt › Visszafogott, érlelt, férfias bor › 12-14 euró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik