Gazdaság

A konyhaajtóig ellenőrzik az élelmiszereket

Az élelmiszerbiztonságért felelős új szervezet az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság jövő hónap elejétől működik hivatalosan.

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság lényegében a konyhaajtóig ellenőrzi az élelmiszereket, azaz addig van hatásköre az országos és a megyei szakembereknek, hogy az ellenőrzéseket elvégezzék – közölte a távirati irodával Süth Miklós országos főállatorvos. Amennyiben már az élelmiszerből étel készül és az esetleg megbetegedést okoz, úgy az ellenőrzés továbbra is az Állami Népegészségügyi Szolgálat hatáskörébe tartozik.


A hatósághoz 104, a közegészségügyben dolgozó szakember kerül át. Az átszervezés lényeges anyagi vonzatokkal nem jár, ugyanis a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alárendeltségébe tartozó élelmiszerlánc-biztonsági hatósághoz kerülő szakemberek bérét át kell ugyan csoportosítani egyik tárcától a másikhoz, ám eszközöket és új irodákat mindez nem jelent, így ennek költségvonzata sincs.


Süth Miklós országos főállatorvos ugyanakkor még nem tudott arra válaszolni, hogy mekkora költségvetéssel is rendelkezik majd a jövő évben az új hatóság, mondván, hogy ennek egyeztetése és tárgyalása jelenleg folyik az illetékesekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik