Gazdaság

A Pinot noir génkönyvtára

Számos élőlény gén-építőköveinek sorrendjét sikerült már meghatározni a különböző genomprogramok keretében, így teljes sok baktérium, az ember, egyes rágcsálók génkönyvtára, de bizonyos növényeké is, például a kukoricáé vagy a rizsé.

Francia és olasz tudósok most a borszőlő, a Vitis vinifera faj, azon belül is a pinot noir genomját írták le teljes részletességgel – az eredménytől a nemesítésben és a betegségek elleni küzdelemben várnak áttörést.


A Pinot noir génkönyvtára 1

A Vitis vinifera az a szőlőfaj, amelytől a legtöbb mai borszőlőváltozat származik, például a jellegzetes burgundi fajta, a pinot noir is, amelyet sajátos génállománya miatt a genomkutatók kísérleti alanyuknak választottak. Az elsősorban a franciaországi Evry városában, a Genoscope nevű génlaborban végzett vizsgálatok során ebben a fajtában több mint 30 ezer gént azonosítottak a tudósok, amelyeknek már a felületes áttekintése is elárulja, hogy a bogyós növény rendkívül gazdag a terpén- és tanninszármazékok szintetizálását irányító fehérjéket kódoló génekben. Ezek jelentősége ismert: a tanninok a szőlő – főként a vörös szemű fajták – héjában és magjában lévő fanyar ízű vegyületek, amelyek az érlelés során kialakuló aromákat adják. Ráadásul a bor jótékony egészségügyi hatásait is a tanninoknak tulajdonítják: állítólag rugalmassá teszik az érfalakat és csökkentik az érelmeszesedés kockázatát. A rengeteg terpén-gén kombinációja pedig rendkívüli számú íz kialakítását teszi lehetővé – ezek egzakt tanulmányozása is lehetővé válik most (még akkor is, ha közismert, hogy a gének kifejeződését, így az ízek alakulását is, a termőhely is alaposan befolyásolja). A génkönyvtár a szőlőbetegségek megelőzésében is segíthet: most már ugyanis konkrétan azonosíthatók az egyes rezisztenciákért felelős DNS szakaszok, ami ellenállóbb fajták nemesítéséhez vezethet. Sőt, az eredményekre épülve idővel akár génmódosított szőlő és bor is készülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik